Srpski zbor Viva Vox u Lisinskom

Saša Zinaja

Zbor Viva Vox iz Beograda, predvođen maestricom Jasminom Lorin, djeluje od 2005., a 2009. u svoje nastupe uveo je ritmičku podršku beatboxa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija te izvodi popularna glazba isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje. Planetarnu popularnost stekli su kada je videosnimka njihove izvedbe pjesme “Du hast” njemačkog benda Rammstein postala hit na YouTubeu. Uslijedio je koncert u beogradskom Sava centru, za koji su karte bile rasprodane dva tjedna ranije. Zborska senzacija iz Srbije 6. studenog održat će prvi samostalni koncert u Hrvatskoj, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Tim povodom Jasmina Lorin razgovarala je za Nacional.

NACIONAL: Viva Vox se plasirao u polufinale najgledanijeg TV programa u Austriji za zborove “Die große Chance der Chöre”, a jedini ste sudionici izvan njemačkoga govornog područja. Kako je uopće došlo do toga da sudjelujete u tom showu i što vam znači plasman u polufinale?

Prije nekoliko mjeseci dobili smo poziv austrijskog ORF-a koji je ujedno i najgledanija televizija u Austriji. Dosad se nismo natjecali u takvom tipu programa i za nas je taj poziv bio pravi izazov, ali i odlična prilika da nas publika u Austriji, nakon našeg koncerta u Beču 2012., još bolje upozna. Uspjeli smo se plasirati u polufinale i to kao jedini sastav izvan njemačkoga govornog područja. Vrlo smo zadovoljni rezultatom, a polufinale se održava samo nekoliko dana nakon koncerta u Zagrebu. Nadamo se da ćemo se na krilima dobre energije iz Lisinskog plasirati i u finale tog zabavnog programa u Beču.

NACIONAL: Kako je nastala vaša glazbena skupina i što je bio glavni cilj?

Prošle godine proslavili smo deset godina postojanja na koncertu u beogradskoj Areni, pred više od deset tisuća ljudi. Do tog uspjeha trebalo je proći puno vremena, uz mnogo rada i odricanja. Počeli smo kao gimnazijski zbor, puni entuzijazma, a nakon srednje škole željeli smo nastaviti pjevati zajedno. Tada smo osnovali Viva Vox. Na početku smo izvodili klasična zborska djela, a 2009. smo odlučili u repertoar uvesti dotad nesvakidašnje točke u Srbiji, a uz to i beatbox. Publici se to svidjelo, a i nama pa smo se okrenuli obradama pop i rock pjesama, u čemu neizmjerno uživamo već nekoliko godina.

NACIONAL: U Srbiji ste senzacija, a uskoro ćete održati i prvi koncert u Zagrebu, u Lisinskom. Što publika može očekivati?

Publika može očekivati dobru energiju i obrade najrazličitijih žanrova. Mi se sjajno zabavljamo na našim koncertima, a publika to prepoznaje i uzvraća nam. Volimo je iznenaditi novom, neočekivanom obradom, a za publiku u Zagrebu spremamo jedno iznenađenje – nešto premijerno upravo u Lisinskom.

NACIONAL: Što mislite o suvremenoj zborskoj glazbi? Koliko je popularna i atraktivna te što se još može poboljšati?

Ovi prostori poznati su po kvalitetnim zborovima koji izvode klasičnu muziku. Pravac koji smo mi odabrali, iako u svijetu postoji već desetljećima, još uvijek kod nas nije rasprostranjen. Upravo zbog toga trudimo se našoj publici pružiti što kvalitetnije obrade i dio svjetskih klasika i popularnih hitova predstaviti i u susjednim zemljama.

NACIONAL: Koliko se zborska glazba promijenila od vremena kad su crkveni zborovi bili uobičajeni, a svi drugi zapravo uljezi?

Zborska muzika je evoluirala. Za svaki pravac u zborskom pjevanju ima mjesta, a nama je drago da smo otvorili vrata pop, rock i industrial zborskom zvuku u Srbiji i po tome postali prepoznatljivi.

NACIONAL: Nakon Rammsteina i Prodigyja, obradili ste pjesme bendova kao što su Rage Against the Machine, Metallica i Muse. Zašto ste baš odabrali te grupe i takve aranžmane, tko odabire glazbe koju izvodite? Planirate li još neku obradu?

U prijedlozima za obradu sudjeluje cijeli zbor. Na kraju odluku prepuštamo aranžerima i dirigentici, ali smo gotovo uvijek suglasni oko novog programa. Bendovi poput Rammsteina, Prodigyja, RATM-a, Metallice i Musea za nas su izazov. Nakon tih obrada želja nam je da svaka sljedeća bude još atraktivnija i teža za obradu jer nam to daje motiv da radimo više i bolje.

Komentiraj