hina

Srpska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu!

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova povodom Šešeljevog divljanja nad hrvatskom zastavom tijekom posjete parlamentarnog izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji prenosimo u cijelosti:

“Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja prosvjedne note zbog neciviliziranog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na službeno izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se u toj prigodi vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije.

Veleposlanici Republike Srbije izražen je najoštriji prosvjed zbog navedenog incidenta. Nota, koju je veleposlanica odbila primiti, naknadno je proslijeđena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu.

Hrvatska strana je istaknula da se osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa zastupnikom svoje stranke Filipom Stojanovićem, usudio gaziti hrvatsku zastavu i uputiti uvredljive poruke hrvatskom izaslanstvu.

Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere. Republika Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s europskim vrijednostima”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentiraj