ŠRLJE TVRDI DA MINISTRI DOBRO SURAĐUJU Ćorić: Neka Most kaže je li im motiv povratak ljevice

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u ponedjeljak da, unatoč nesuglasicama Mosta i HDZ-a oko prijedloga opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ministri iz dviju stranaka u Vladi surađuju dobro te najavio da će aktualna vlada, koliko god bude trajala, “funkcionirati punim tempom”.

“Radimo na vrlo bitnim zakonskim izmjenama, dakle, u potpunosti funkcioniramo, nastavljamo i dalje žestokim tempo. Nema stajanja, do zadnjeg dana funkcioniramo punim tempom”, rekao je ministar Šprlje novinarima nakon svečane sjednice Sabora.

“Dok god bude trajala Vlada, funkcioniramo kao da smo vlak koji juri. Ne znamo koliko će trajati, ali dok god budemo trajali, funkcioniramo na najvišem mogućem nivou”, dodao je.

Bauk: Na zastupnicima je da sami odluče

Teške riječi koje su proteklih dana iz HDZ-a upućene Mostu, SDP-ov zastupnik Arsen Bauk tumači kao “uobičajeni folklor”.

“Teške riječi na saboru, to je uobičajena folklorna retorika na takvim skupovima, koja služi homogenizaciji biračkog tijela, kad se one druge mora prikazati malo lošijim nego što oni u stvari jesu”, rekao je Bauk. Što se tiče stabilnosti Vlade, rekao je da se u bivšoj Vladi nikad nije dogodilo da pet, sedam ili devet članova Vlade glasa protiv Vladinih odluka. Prema tome, situacija kada pet članova Vlade glasa protiv odluka Vlade ili premijera u svakom slučaju dokazuje nestabilnost te parlamentarne većine. Sad ćemo čekati dalje razvoj događaja”, rekao je Bauk.

Na pitanje okuplja li SDP većinu potrebnu za izglasavanje nepovjerenja Karamarku, odgovorio je kako je SDP dao svoj prijedlog te kako je na saborskim zastupnicima da sami odluče hoće li taj prijedlog podržati.

“Nema potrebe da dajem ikakve prognoze, sve će se vidjeti u roku koji je zakonom određen. Očekujem da se pokaže da li u Hrvatskoj postoji dovoljno visoki politički kriteriji kroz 76 zastupnika da jedan od članova Vlade više ne obnaša tu dužnost. Po ovome što se sada špekulira, to postoji, ali vidjet ćemo na glasanju”, kazao je.

Bauk nije želio govoriti ni na koliko ruku SDP računa u ovom trenutku. “Na sve one koji se slažu s našim prijedlogom. Mislim da u sredstvima javnog informiranja ima dovoljno analiza o brojevima, tako da se neću njima pridružiti niti govoriti o očekivanjima. Mi smo svoj posao opozicije napravili i sad je na Hrvatskom saboru da o našem prijedlogu donese odluku”, kazao je.

Novinare je zanimalo zašto predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni danas nije bio u Saboru, no Bauk je odgovorio kako se s Milanovićem nije čuo pa ne može govoriti u njegovo ime.

Ćorić: Neka Most kaže je li im motiv povratak ljevice

Pero Ćorić (HSP AS) smatra kako Most mora jasno reći koji im je motiv da podrže Karamarkov opoziv. “Ako je motiv povratak ljevice, onda neka kažu. Reforme idu svojim tijekom, pokazatelji govore da smo na uzlaznom trendu i treba biti iskren prema građanima i reći koji je njihov politički motiv, koji je njihov cilj. Ako su prije tjedan dana rekli da čekaju Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ne vidim razloga zašto se žurilo s ovakvim odlukama. U politici je sve dopušteno osim dirati obitelj, biti isključiv i postavljati ovakve ultimatum koji su za mene i HSP AS neprihvatljivi”, kazao je Ćorić.

Na pitanje može li većina funkcionirati u sadašnjim okolnostima, odgovorio je kako je danas razgovarao Božom Petrovim, Mirom Buljom i premijerom Tihomirom Oreškovićem. “Vlada funkcionira, ministri rade, ali rekao sam, ako žele vratiti ljevicu na vlast, ja ću jasno reći tko je odgovoran za povratak nesposobne, antihrvatske Milanovićeve vlade”, kazao je Ćorić.

Ministru unutarnjih poslova Vlahu Orepiću zamjera što nije bio na svečanosti u povodu 25 godina OS RH. “U isto vrijeme u Kumrovcu je neki čovjek sa petrokrakom na glavi nosio srpsku zastavu. To je kazneno djelo. Orepić je to trebao riješiti, a ne prodavati demagogiju”, poručio je Ćorić.

Komentiraj