Srića: “Neka Milanović ne uspoređuje virus s hongkonškom gripom, to je smiješno”

Pulmolog Saša Srića gostovao je u utorak u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualno stanje s koronavirusom.

“Preporuke su išle čitavo vrijeme u zadnja dva mjeseca u smjeru smanjenja samoizolacije, ja sam se, kako bih umirio sve nevjerne Tome, testirao jučer u HZJZ-u i negativan sam”, rekao je Srića koji je nedavno bio pozitivan na koornavirus.

Srića smatra da ni zdravstveni radnici, koji imaju pozitivan nalaz na koronavirus, ne bi trebali raditi dok ne istekne 10 dana samoizolacije. “Dok se ne odradi 10 dana, neovisno što je izraziti manjak zdravstvenog kadra, kontraindicirano je da bilo tko od zdravstvenih djelatnika može raditi”, rekao je.

Dodaje da je stanje u ovom treutku zabrinjavajuće, ali ne i kritično. “Podatak od 20 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih u Zagrebu nešto je što nas treba početi brinuti. U pozitivnom tonu i intenciji pokušava se na pozitivan način ići u mjere koje će spasiti hrvatsko zdravstvo i ja imam povjerenje u Stožer da će to i napraviti. Naravno da se pokušava balansirati između zdravlja i ekonomije, ali mislim da bi pretjerana liberalizacija mogla dovesti do situacije koja bi mogla postati alarmantna”, rekao je Srića.

“Ako brojka bude išla na 1.500 do 2.000 dnevno zaraženih, moglo bi se dogoditi da do kraja tekućeg mjeseca imamo preko 18.000 zaraženih, što bi moglo značiti više od 600 hospitaliziranih dnevno, što bi moglo dovesti do problema u zdravstvenom sustavu”, rekao je Srića i dodao da opcija lockdowna i policijskog sata nije na stolu u Hrvatskoj, ali je pozvao ljude na odgovornost i poštivanje mjera.

“Ako netko bude kriv za probleme u zdravstvenom sustavu, to neće biti stožer, nego ljudi koji ne poštuju, kao i politika koja relativizira infekciju. Ovo što kaže predsjednik Milanović, relativizacija infekcije koronavirusom i usporedbe s hongkonškom gripom su smiješne”, poručio je i dodao da bi Milanović usporedbe trebao prepustiti stručnjacima.

Sadašnjom liberalizacijom restriktivnih mjera, smatra Srića, nastoji se pozvati građane na osobnu odgovornost.

Obustava lijekova za bolnice

Brine ga najava obustave isporuke lijekova veledrogerija prema bolnicama. “Apeliram i na jednu i na drugu stranu da dođe do dogovora, kako bi sustav nastavio funkcionirati”, rekao je Srića.

Hladne operacije, u kojima nije ugrožen život pacijenata, eskalira li situacija, bit će odgođene. “Uvjeren sam da će onkološki pacijenti i dalje imati svu potrebnu njegu”, kazao je.

Komentiraj