EPA/DIVYAKANT SOLANKI

ŠRI LANKA Napadači su bili obrazovani, 359 mrtvih

Broj poginulih u krvavim terorističkim napadima koji su se na Uskrs dogodili na Šri Lanki popeo se u srijedu na 359, a više od 500 ljudi još je uvijek u bolnicama, pa bi broj žrtava mogao još i rasti, javljaju svjetski mediji.
Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe kazao je kako Islamska država, koja je jučer preuzela odgovornost za napad, može biti povezana s napadima. Iako je Islamska država preuzela odgovornost, nisu ponudili nikave konkretne dokaze za to.
Policija je priopćila kako su identificirali osam od devet napadača, među kojima je i jedna žena. Među napdačima nema stranih državljana. BBC piše kako se najmanje jedan od napadača školovao u Velikoj Britaniji i Australiji.
Zamjenik ministra obrane Ruwan Wijewardene u srijedu je na konferenciji za novinare potvrdio da se jedan od napadača školovao u Britaniji i Australiji, prije nego što se vratio na Šri Lanku. Dodao je kako je većina napadača bila obrazovana i došla iz obitelji srednje i više klase.
“Financijski su neovisni, a njihove obitelji su također financijski vrlo stabilne”, dodao je. Vlasti su kazale kako istražuju povezanost lokalne islamističke skupine National Thowheed Jamath (NTJ) sa Islamskom državom. Ipak, zamjenik ministra kaže kako se napadi nisu mogli izvesti samo lokalno.
“Bilo je tu obuke i koordinacije s kojima se nismo susreli ranije”, kazao je. Policija je uhitila oko 60 osoba za koje vjeruje da su povezani s napadima. Kako bi spriječili daljnje napade, još uvijek je na snazi izvanredno stanje.
Gotovo simultani napadi na Uskrs ciljali su katoličke crkve, u kojima se odvijala svečana misa za Uskrs, te luksuzne hotele u glavnom gradu Colombu. Wickremesinghe je kazao kako su spriječili napad na još jedan hotel. Upozorio je na mogućnost da je na slobodi još militanata s eksplozivima.
U utorak je objavljeno kako su preliminarni rezultati istrage pokazali da je napad bio osveta za terorizam u novozelandskom Christchurchu, gdje je prošlog mjeseca u dvije džamije ubijeno 50 ljudi.

Komentiraj