FaH

SREMOTNE GREŠKE: Pentagon priznao da je u ožujku u bombardiranju u Iraku ubio četvero civila

Američka vojska priznala je u petak da je u američkom bombardiranju kontrolne točke skupine Islamske države u Iraku 13. ožujka “najvjerojatnije prouzročila pogibiju” četvero civila, među kojima i jednog djeteta.

Istraga američke vojske pokazala je da je bombardiranje “najvjerojatnije prouzročilo pogibiju četiriju osoba koje nisu borbeno djelovale”, među kojima je “možda i jedno dijete”, navodi se u priopćenju Centcoma, zapovjedništva američkih snaga na Bliskom istoku.

Ovo je drugi put da američka vojska priznaje svoju moguću odgovornost u pogibiji civila u bombardiranju u Iraku i u Siriji od početka svoje kampanje protiv IS-a u kolovozu 2014.

Još je u svibnju bila priznala da je u zračnom udaru na ekstremističku skupinu Horasan u studenom 2014. blizu harema u Siriji usmrtila dvoje djece.

“Žalimo zbog nenamjernog gubitka ljudskih života i u mislima smo s obiteljima stradalih”, rekao je u petak prema priopćenju general CQ Brown, zapovjednik američkih zračnih snaga u Središnjem zapovjedništvu (Centcom) čije područje odgovornosti obuhvaća Bliski istok, Sjevernu Afriku i Središnju Aziju.

“Činimo sve kako bismo spriječili” pogibiju i ranjavanje osoba koje “ne sudjeluju u borbenom djelovanju”, dodao je.

Koalicija protiv IS-a izvela je od početka bombardiranja džihadista 8200 zračnih udara, od kojih su 80 posto izveli Amerikanci.

Komentiraj