Sredstvima EU fondova treba potaknuti regionalni razvoj poljoprivrede

Ivica Galovic/ PIXSELL

Kako sredstvima EU fondova i poticanjem ruralnog razvoja doprinijeti ravnomjernom regionalnom razvoju, bila je glavna tema okruglog stola koji je organiziran u suradnji Hrvatske zajednice županija, Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Prije početka okruglog stola ‘Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu’ prisutnima se obratio predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk, istaknuvši kako županijski sustav dobro reflektira regionalnu raznolikost Republike Hrvatske.

“Bez obzira na raznolikosti, praksa pokazuje da su upravo županije najspremnije za apliciranje na EU fondove. Može se slobodno reći da iza svake pozitivne lokalne priče, bilo da se radi o izgradnji muzeja, zaštiti kulturne baštine ili poduzetničkoj zoni, stoji županijska razvojna agencija”, rekao je Goran Pauk.

Dodao je kako smatra da “fondove nismo u potpunosti iskoristili i zbog pregovaračkih okvira koji su mogli biti puno bolji”. Problem vidi i u “prevelikoj centraliziranosti upravljanja fondovima u odnosu na zemlje u okruženju koje su upravo regijama dale samostalnost u određivanju prioriteta”.

anovima za poljoprivredu
Goran Pauk

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, isto se uključio u raspravu o ruralnom razvoju.

“Važno je da shvatimo da bez uske suradnje općina, gradova i županija s državnim institucijama, nema regionalnog i ruralnog razvoja. Imamo na raspolaganju 2.4 milijarde eura do 2020. godine za poljoprivredu i ruralni razvo,j stoga je važno da svi uložimo dodatan napor kako bi ta sredstva omogućila konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Planiramo 2017. godine objaviti 50 natječaja te pojednostaviti prijave. Želimo uvesti praksu u kojoj od zaključenja natječaja do ugovaranja projekta prođe najviše 120 dana”, otkrio je ministar Tomislav Tolušić.

Tomislav Tolušić
Tomislav Tolušić

Županijski čelnici zaključili su da je dobro da su u ovoj vladi nalaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Gari Capelli koji jako dobro poznaju problematiku lokalne zajednice.

Također, sudionici današnjeg okruglog stola složili su se kako se u zadnjih 25 godina ne upravlja učinkovito poljoprivrednim zemljištem. U skladu s tim, međimurski župan Matija Posavec je naveo kako je u tom razdoblju u Republici Hrvatskoj izgubljeno pola aktivnog obradivih poljoprivrednog zemljišta.

Na okruglom stolu su uz predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva poljoprivrede te Središnje agencije za ugovaranje i plaćanje sudjelovali; šibensko- kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Goran Pauk, istarski župan Valter Flego, vukovarsko- srijemski župan Božo Galić, međimurski župan Matija Posavec, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak i v.d. ravnatelj RERA-e Jozo Sarač.

Komentiraj