Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak kako se prvi rezultati dotoka novca iz europskih fondova u poljoprivredi vide u nabavi mehanizacije te da svojim tijekom idu i ulaganja u gradnju farmi, staklenika, plastenika, trajnih nasada i sl.

Proizvođači i prodavači poljoprivredne mehanizacije bilježe veliki porast prodaje zadnjih godinu dana, višestruko veći nego u 2016., neki i za 50 posto, što samo govori da novci iz europskih fondova dolaze u našu poljoprivredu i da to ne kupuju drugi nego naši poljoprivrednici, kazao je Tolušić odgovarajući na novinarske upite nakon otvorenja 21. proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Napominjući kako se prvi rezultati dotoka tog novca vide u mehanizaciji, Tolušić kaže da slijedi i gradnja farmi, staklenika, plastenika, trajnih nasada. I to ide svojim tijekom, ali naravno sporije nego kupnja mehanizacije, s čijom su prodajom prodavači jako zadovoljni, dodao je.

Ističe i da se poljoprivredna mehanizacija može kupovati i preko zadruga i preko proizvođačkih organizacija, što može smanjiti troškove. “Ali naši kriteriji nisu takvi da dajemo novce za mehanizaciju bilo koju i bilo kakvu, nego tu postoje određena  ograničenja s obzirom na to koliko netko zemlje obrađuje. Netko tko obrađuje oko deset hektara zemlje ne može dobiti traktor od oko 250 ‘konja’. To apsolutno nije u skladu s propozicijama i tu smo se ograničili. Ali pozivam poljoprivrednike, pogotovo manje, da se udruže jer zajednički sigurno mogu imati bolji nastup na tržištu, biti efikasniji i ekonomičniji i tako budu efikasniji”, poručio je Tolušić.

Na upit o primjeni Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, podsjetio je zakon u potpunosti stupio na snagu stupio 1. travnja te najavio da će uskoro krenuti kontrole Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kod velikih trgovaca i otkupljivača.

“Bit ćemo blagonakloni prvih tjedan-dva, možemo upozoravati, ali očekujem da se zakon primjenjuje”, rekao je ministar poljoprivrede.

Podsjetio je i da se taj zakon morao donijeti jer je bilo puno nepoštenih trgovačkih praksi u tom lancu i najviše su stradavali naši proizvođači. “I nitko se o njima nije brinuo, a sada kada se brine to opet nekome smeta, ali to nije naš problem”, dodao je.

Smatra da neće biti problema ni u provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu te da ne stoje komentari seljačkih udruga da će provedba biti vrlo kompleksna zbog velike administracije.

“Seljačke udruge ne provode taj zakon, provode ga općine”, rekao je Tolušić, koji očekuje da općine i gradovi prve programe raspolaganja zemljištem dostave za oko mjesec dana, a na jesen očekuje i prve natječaje i raspodjelu zemljišta po “novim, poštenim i korektnim kriterijima”.

Na pitanje je li Vlada u krizi s obzirom i na razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji oko voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, Tolušić je kratko odgovorio: “Ne vidim nikakvih problema u Vladi niti koaliciji”.

Komentiraj