Sredozemlje u vatri: Vatrogasci upozoravaju da je pred Hrvatskom razdoblje velike opasnosti od izbijanja požara

Dok javnost sa strepnjom promatra događanja na Sredozemlju, ali i u neposrednoj blizini Hrvatske, Hrvatska vatrogasna zajednica (HZV) upozorava da nas očekuje razdoblje vrlo visoke opasnosti od izbijanja požara, donosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) pozvali su građane na dodatan oprez i na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara.

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ) pred Hrvatskom je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Gorio jug Hrvatske

Najveći angažman na požarima otvorenog prostora u Hrvatskoj u nedjelju su imali vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije, a svi su požari u toj županiji pod kontrolom vatrogasaca.

Među njima pod nadzorom vatrogasaca je požar na području Trnovice u blizini granice sa BiH, za koji je JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo dojavu 4. kolovoza u 11 sati. Nema otvorene vatre, a vatrogasci JVP Dubrovačko Primorje osiguravaju požarištu s jednim vatrogasnim vozilom.

U nedjelju navečer je lokaliziran i požar otvorenog prostora na području Glušci, koji je u 11 sati dojavljen u JVP Metković. Opožareno je oko tri hektara trave, niskog raslinja i borovine. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila iz JVP-a Metković, DVD-a Metković i Vid, a pomoć iz zraka pružio im je Air Tractor.

Požar je lokaliziran u 19 sati, a tijekom noći požarište su sanirali pripadnici JVP-a Metković te DVD-a Metković i Vid s 12 vatrogasaca i četiri vozila.

Neodgovorni pojedinci

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice ističu da unatoč svim pozivima na oprez i upozorenjima na opasnost od požara, neodgovorni pojedinci i dalje svojim postupcima ugrožavaju sigurnost građana i turista.

Naime, makarski vatrogasci su u nedjelju imali pet intervencija zbog upotrebe roštilja i korištenja baklji na otvorenom.

Zato HVZ još jednom upozorava građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ako primijetite dim ili požar, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Visoke kazne

Podsjećaju i da su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar, predviđene visoke kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000,00 kuna.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, navode iz HVZ-a.

Stravična situacija u Grčkoj

Vojska i vatrogasci zasad ne uspijevaju dobiti bitku protiv desetak požara koji bukte diljem Grčke, a posebno teško je na otoku Eubeji, a dio medija i javnosti kritizira vladine poteze u ovoj izvanrednoj situaciji.

Novi dan pakla u Grčkoj, a najteže je na Eubeji čija je većina stanovništva evakuirana, no mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

Uništene su tisuće hektara zemlje, brojne kuće i gospodarstva. Tisuće vatrogasaca pokušava pdo nadzor staviti vatrenu stihiju, ali vjetar i vućina sve dodatno otežavaju. Paklu se ne nazire kraj, i za iduće dane najavljene su temperature koje bi mogle ići i iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

”Užasno. Ovo je kao u horor filmu. Gledate horor film, uplašili ste se i kažete sebi: U redu, ovo je film, ali ovo je stvarnost, naš život, neopisivo je što sve proživljavamo posljednjih tjedan dana. Ne znamo hoće li ovaj užas prestati večeras, sutra ili za pet dana”, kazala je za medije jedna stanovnica, prenosi BBC.

Komentiraj