Srednjovjekovni dani na Medvednici ovaj vikend na Medvedgradu

Petar Glebov/PIXSELL

Na Medvedgradu se ovaj vikend, 24. i 25. rujna održavaju tradicionalni Srednjovjekovni dani na Medvednici u kojima se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka.

Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane da dođu na Medvedgrad 24. i 25. rujna od 12 do 20 sati i uživaju u bogatom programu festivala koji je za njih osmislila. Očekuju ih viteški turniri, streličarske radionice, srednjovjekovna glazba i ples, noćne borbe s vatrom te mogućnost kupnje na srednjovjekovnom sajmu. Na Medvedgradu će biti i Crna Kraljica, posjetitelji će moći pogledati prikaz srednjovjekovne mučionice, u nedjelju vratolomije žonglera Trilje IV., a imat će priliku kušati i hranu spravljenu po srednjovjekovnim receptima.

Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane koji su u dobroj kondiciji da na Medvedgrad dođu pješice. Od šestinske crkve do Medvedgrada je 45 minuta pješačenja stazom broj 12.

Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, ugnijezdio se slikoviti srednjovjekovni Medvedgrad. Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ova područja i do temelja porušili i spalili Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen ponajprije za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog savršenoga strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko-političkih previranja. U svojoj je povijesti promijenio mnoge gospodare koji su ga dobivali i gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama i urotama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkom okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb. Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća grad toliko terorizirali da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. Čak i danas podsljemenskim selima kruže zastrašujuće priče o grofici Barbari Celjskoj – zloglasnoj Crnoj Kraljici.

Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što ga porušio strašan potres, a posljednji vladari te utvrde Gregorijanci preselili su se u moderniji i ugodniji dvorac u Šestinama. Od tada utvrđeni grad na brijegu stoljećima propada. Dugo su ga posjećivali samo pustolovi i lovci na blago koje je, navodno, negdje pod gradom sakrila slavna Crna Kraljica.

Tek je 1979. počelo sustavno arheološko istraživanje, konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova toga hrvatskoga srednjovjekovnog burga. Tako je iz ruševina iznikla osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palas – palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde.

Godine 1994. pod južnom je kulom podignut “Oltar domovine”, djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.

U Javnoj ustanovi Parku prirode Medvednici navode kako današnji posjetitelji Medvedgrada mogu samostalno ili uz vodiča istražiti tu drevnu utvrdu, a svaki zadnji vikend u rujnu njegove drevne zidine “zaposjednu Crna Kraljica i njezina dvorska svita, plemeniti vitezovi i luckaste dvorske lude, a oko same utvrde smjesti se pravi srednjovjekovni sajam”. Posjetitelji svake godine mogu uživati u viteškom turniru, a i sami se okušati u viteškim disciplinama, iskovati vlastiti srebrnjak, kušati jela i pića spravljena po srednjovjekovnim receptima, slušati srednjovjekovnu glazbu. Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane da ovaj vikend, 24. i 25. rujna dođu na Medvedgrad na Srednjovjekovne dane na Medvednici i zajedno s njima otputuju u daleki srednji vijek.

Komentiraj