Srednjovjekovna Trnoružica bila je bajka, ali za odrasle

Iako je većina odrasla uz Disneyeve crtiće i bajke, vjerojatno mnogi ne znaju da su te iste bajke u orginalu bile prepune jezivih stvari i završetaka. Naime, u prošlosti, bajke su označavale potpuno drugačiji pojam nego što je to danas. Bile su uglavnom namijenjene starijim čitatateljima jer se smatralo da zbog svog sadržaja nisu bile primjerene za djecu. No kroz 19. i 20. stoljeće, posebno za života braće Grimm, bajke se počinju povezivati s dječjom literaturom.

Priča koju je Disney uvelike prilagodio djeci jest Trnoružica ili Uspavana ljepotica koja je u svom originalu puno brutalnija. U originalnoj, talijanskoj verziji Giambattiste Basilea iz 1634., koja nosi naslov ‘Sunce, Mjesec i Talia’, Trnoružica odnosno Talija zapravo je bila silovana dok je spavala te je za to vrijeme rodila dvoje djece nazvane Sunce i Mjesec čiji je otac bio kralj. Nakon što joj je jedno od te dvoje djece uklonilo komad lana iz prsta zbog kojeg je bila uspavana, ona se budi iz sna i saznaje što se uistinu dogodilo. Nekoliko mjeseci poslije kralj se vraća u dvorac misleći kako će opet moći iskoristiti Trnoružicu, no na njegovo iznenađenje ona je budna. Odluči joj priznati svoje nedjelo te oni opet završe vodeći ljubav.

Ubrzo je kraljeva žena saznala za muževu nevjeru i naredila je da se njegova djeca otmu i skuhaju živa kralju za večeru. Prilikom večere, kralj pohvali gulaš, a supruga mu kaže: „Jedete ono što je vaše!“ Ponižen, kralj baci ženu u vatru i saznaje da je kuhar, sažalivši se nad djecom, u gulaš zapravo stavio kozu. Na kraju, kralj oženi Trnoružicu te oni žive sretno do kraja života.

 

Komentiraj