Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SREDIŠNJE OBILJEŽAVANJE U Kninu održana proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje

Dvadeseta obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluje”, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja svečano su u srijedu obilježeni u Kninu, dan nakon svečanog vojnog mimohoda koji je na punim ulicama Zagreba pokazao spremnost, obučenost i naoružanje Hrvatske vojske.

Središnje obilježavanje obljetnice “Oluje” počelo je u prijepodnevnim satima na Kninskoj tvrđavi podizanjem hrvatske državne zastave i otkrivanjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Svečanosti na Kninskoj tvrđavi, uz brojne ugledne goste, nazočio je cijeli državni vrh – predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, no govor na središnjem kninskom trgu je od najviših uzvanika održala samo predsjednica.

Reakcije na poruke iz Srbije

Dio proslave obilježile su reakcije na poruke srbijanskih političara koji su proteklih dana prozvali Hrvatsku zbog obilježavanja zbog održavanja mimohoda, ali i obilježavanja Oluje u kojoj je, kako tvrde, “nekažnjeno pobijen i protjeran srpski narod”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru je naglasila da svečana proslava 20. obljetnice Oluje nije usmjerena ni protiv koga, pa ni protiv Srbije. Ponovila je kako žali za svakim izgubljenim životom, hrvatskim i srpskim, ali i poručila da Hrvatska neće dopustiti izjednačavanje žrtve i agresora, te da je akcija Oluja bila “čista kao suza”.

Srbijanskim političarima je u izjavi novinarima uzvratio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekavši kako “srpska politika ne može sa susjedima korespondirati bazirajući politiku na mitovima, poluistinama i nesitinama”, dok je zagrebački nadbiskupu kardinal Josip Bozanić na svečanoj misi za Domovinu upitao “kako je moguće danas optuživati Hrvatsku za protjerivanje, odnosno etničko čišćenje s obzirom da su Hrvati i nesrpsko stanovništvo 1991. bili protjerani, a mnogi i pogubljeni”.

Bozanić je naveo da je na području koje su okupirali pobunjeni Srbi “opustošeno 68 katoličkih župa, a prognano oko 100.000 katoličkih vjernika”.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac (HDZ) poručila je kako nikome ne smijemo dopustiti da nam ugasi luč slobode, dok je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić naglasio kako su se branitelji borili za istinu koju im nitko ne može oduzeti.

Upućeni pozivi na jedinstvo

Na proslavi u Kninu pozivalo se na jedinstvo pa je Dražimir Jukić istaknuo da obilježavanja “Oluje” ne bi smjele pratiti podjele.

Njegovo spominjanje premijera i predsjednika Sabora, koji su u međuvremenu otišli, dio okupljenih građana popratio je burom negodovanja.

Jukić se prisjetio i branitelja koji mjesecima prosvjeduju u Savskoj 66, pozvavši ministra obrane i predsjednika Vlade “da zatome taštinu i postupe časno prema onima koji su im omogućili da danas budu tamo gdje jesu”.

Branitelji, kazao je, ne traže ništa, ali neće dozvoliti da se prema njima vlast odnosi kao da su teret, jer oni to nisu.

Za poginule je molio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, pozvavši također na jedinstvo oko vrijednosti za koje su živote dali hrvatski branitelji.

General Ante Gotovina, koji je nazočio proslavi Oluje na Kninskoj tvrđavi i podizanju hrvatske zastave, rekao je da se moramo radovati jer imamo državu. “Danas, nakon 20 godina, osjećam se sretnim. Pogotovo jučer, kad su naše Oružane snage diljem Hrvatske i u glavnom gradu obilježile Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja. To je bilo dostojanstveno i veličanstveno. To nastavljamo danas ovdje u Kninu”, rekao je Gotovina.

S Kninske tvrđave pušteno 20 golubova u znak sjećanja na poginule

Proslava je počela simbolično u 9,43 sati, točno u vrijeme kada su 5. kolovoza 1995. hrvatske snage ušle u Knin označivši završetak Oluje, kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

Uoči svečanosti s Kninske tvrđave pušteno je 20 golubova u znak sjećanja na poginule i nestale u toj oslobodilačkoj operacija.

U povodu 20. obljetnice Oluje ispaljeno je 20 počasnih plotuna iz topničkog oružja, a svečanost je uveličala i grupa aviona “Krila Oluje”, sa šest zrakoplova u 15 minutnom aktobatskom programu iznad Knina i Kninske tvrđave.

Podizanju hrvatske državne zastave i otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku na Kninskoj trđavi prethodilo je otkrivanje muzeja Oluja 95.

U jutarnjim satima upriličena je tradicionalna budnica kninskim ulicama. Nakon svečanosti na Kninskoj trđavi uslijedio je mimohod visokih državnih i vojnih uzvanika predvođen svečanim postrojem OS RH, MUP-a i povijesnih postrojbi.

Oslobodilačka operacija Oluja počela je u petak, 4. kolovoza 1995. godine, a dan poslije, 5. kolovoza, hrvatske snage ušle su u Knin, središte srpske pobune. U operaciji je oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Proslava jednog od najvećih dana u hrvatskoj povijesti kada je prije 20 godina izborena sloboda nastavlja se u večernjim satima u Kninu, gdje će koncert održati Marko Perković Thompson.

Komentiraj