Glumica i dama: Sreće i tragedije Marije Crnobori

O velikim životnim tugama koje su je pogodile, Marija Crnobori rijetko je govorila. Rođena je 1918. godine u Banjolama u Istri. Imala je sedmoro braće i sestara, a u mladosti je doživjela veliku obiteljsku tragediju kada je četvoro njih preminulo tijekom Drugog svjetskog rata.

Bila je sinonim za sjajnu glumicu i damu. Njenu 45 godina dugu karijeru obilježile su velike uloge, a u privatnom životu pratile su je brojne turbulencije. Bila je udata za redatelja Marka Foteza, a u braku s njim dobila je sina Aleksandra, koji je krenuo očevim stopama i takođe bio uspješan redatelj.

Međutim, Marija je prerano izgubila obojicu. Nakon smrti muža 1976. godine, u svibnju 2009. godine glumicu je potpuno slomila smrt sina. Nakon sinovljeve smrti potpuno se osamila i povukla u sebe.  „Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lijepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega.“

U svom posljednjem obraćanju javnosti, dvije godine pred smrt, povodom predstavljanja svoje knjige „Životić“ rekla je: „Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živjeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću sjesti, moram još hodati po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo…“ ispričala je tada.

Marija Crnobori umrla je 21. listopada 2014. godine u 96 godini života.

Komentiraj