EPA/KIM LUDBROOK

SREĆA ZBOG ODLASKA MUGABEA Stanovnici Zimbabvea slave: “Umorni smo od ovog čovjeka”

Presretni stanovnici Zimbabvea slavili su d dugo u noć nakon što je Robert Mugabe podnio ostavku na mjesto predsjednika. Mugabe je bio na vlasti 37 godina, a jednom je prilikom rekao da ga ‘samo Bog’ može maknuti s mjesta predsjednika, piše BBC.

Njegov nekadašnji suradnik, danas rival, bivši potpredsjednik Emmerson Mnangagwa treba bi se vratiti u zemlju iz susjedne Južnoafričke Republike, a u roku od nekoliko sati mogao bi biti imenovan novim predsjednikom.

Mugabe je podnio ostavku putem pisma, kojeg je pročitao predsjednik Parlamenta. U tom je pismu Mugabe, koji se do sada opirao pritisku javnosti, vojske i vlastite stranke, napisao kako odlazi kako bi omogućio mirnu i nesmetanu predaju vlasti, te kako je odluku o povlačenju donio dobrovoljno.

Presretni ljudi izašli su na ulice pjevajući, mašući zastavama. “Tako sam sretan, osjećam se uzbuđeno. Ovo je najveći trenutak u povijesti naše zemlje”, rekao je za AP Julian Mtukudzi. “Iza nas su tolike neprospavane noći, u kojima smo se nadali i čekali. Sada smo sretni. Gotovo je”, dodao je.

Jedna od aktivistica rasplakala se pred kamerama BBC-a. “Umorni smo od ovog čovjeka, drago nam je da je otišao. Ne želimo ga više. Danas slavimo pobjedu”, rekla je.

Komentiraj