Srđan Trojan iz Šibenika, samouki tvorac glazbala neobičnih oblika i zvuka

Šibenčanin Srđan Trojan veliki je zaljubljenik u glazbu i entuzijast koji se bavi izradom originalnih akustičnih glazbala. Iako podsjećaju na gitare, one to nisu jer proizvode poseban, unikatan zvuk.

Svi materijali od kojih izrađuje instrumente su prirodni i s područja Dalmacije. Želja mu je brendirati Šibenik kao grad u kojem se izrađuju dobri i kvalitetni akustični instrumenti.

Njegova glazbala imaju i imena. Primjerice, tu je “Jadrijska gitara” koju je izradio od drače.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Gitaru smo napravili za našu Jadriju, za proslavu 100. godina Jadrije. Tamo smo proveli najbolje vrijeme naše mladosti. Ona je karakteristična zato što je napravljena od domaće drače. Ne znam radi li uopće netko instrumente od drače”, govori Trojan.

Dvovratna gitara “Šibenka”

Izradio je on i neobičnu dvovratnu gitaru, odnosno mandolinu, koju je nazvao “Šibenka”.

“Šibenka je napravljena za naš grad. Napravljena je od domaćeg javora s Tepljuha. Ima karakterističan zvuk, daje ‘sound’ Dalmacije i našeg grada koji je prepoznatljiv, nije kao klasična gitara”, pojašnjava Trojan.

Svu sirovinu Srđan je dobio od lokalnih veleposjednika i prijatelja.

“Prijatelji mi donose drvo pa dobijem ono koje je vrhunske kvalitete. Užitak je i nabavljati to drvo, kad ti netko to da od duše i od srca, takav instrument mora biti dobar”, rekao je.

Šibenska harfa

Trojan trenutno izrađuje šibensku harfu. Posebna je po tome što će imati još dva gitarska vrata pa će se svirati kao gitara, a ne kao harfa.

“Imat će različite oktave, a napravljena je od domaće trešnje”, kaže Srđan.

 Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovim hobijem bavi se već desetljećima, a u kolekciji ima 50 instrumenata koji nisu na prodaju. u jedinstvena glazbala uložio je znanje vrijeme i ljubav, cijena bi im vjerojatno bila visoka, ali ona nisu na prodaju.

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell

Komentiraj

nacional banner
nacional banner