EPA/JIM LO SCALZO

Srdačan susret Merkel i Trumpa, na dnevnom redu Iran i trgovina

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Američki predsjednik Donald Trump srdačno su se u petak pozdravili na početku susreta u Bijeloj kući, unatoč tome što su različita stajališta u vezi Irana i trgovine izazvala napetosti u odnosima dvaju saveznika.

Nakon što je njihov posljednji susret u Bijeloj kući privukao pozornost kada se u Ovalnom uredu nisu rukovali, Trump je sada to učinio dvaput, čestitajući njemačkoj kancelarki na izbornoj pobjedi.

“Imamo doista sjajan odnos, imali smo ga zapravo od samog početka, ali neki ljudi to nisu shvatili”, rekao je Trump nazvavši Merkel “doista izvanrednom ženom”.

Oprezna Merkel nije uspostavila osobito prisne odnose s Trumpom i atmosfera njezina jednodnevnog radnog posjeta bit će posve suprotna osjetilnoj “bromansi” između Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Stavljajući “kemiju” na stranu, Merkel će pokušati biti uspješnija od Macrona koji je, prije povratka u Francusku iz trodnevne posjete Washingtonu, objavio da će se Trump vjerojatno povući iz multinacionalnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Taj sporazum, američke carine na europske proizvode od aluminija i čelika, planirani ruski plinovod preko Baltičkog mora u Njemačku i izdvajanje Berlina za obranu pitanja su koja dijele Merkel i Trumpa i o kojima će dvoje čelnika razgovarati za radnim ručkom.

Merkel dolazi u Washington dva dana nakon susreta Trumpa s Macronom koji prvog čovjeka SAD-a nije uspio uvjeriti u važnost očuvanja nuklearnog sporazuma s Iranom.

Američki predsjednik do 12. svibnja mora odlučiti hoće li zadržati sporazum koji je šest sila sklopilo s Islamskom Republikom kako bi je spriječilo da razvija nuklearno oružje.

Trump je oštar kritičar sporazuma s Iranom koji je nazvao “bezumnim”.

Njemačka će ga kancelarka osim toga pokušati uvjeriti da odustane od nametanja carina Europskoj uniji na čelik i aluminij.

Trump je u ožujku raspirio strah od trgovinskog rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu ali i na zemlje Europske unije.

Komentiraj