HINA/ Daniel KASAP/

‘Srbiji nećemo dopustiti da današnju RH povezuje s NDH’

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade uobičajeno je komentirao aktualna politička događanja.

Svoj boravak u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu ocijenio je vrlo uspješnim, dodajući da je to bila dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske kao članice EU i za jačanje gospodarskih odnosa.

“Vlada i cijela država je na dostojanstven način prošli tjedan obilježila Dan sjećanja na holokaust. Mislim da smo i stalnim i vrlo jasnim porukama Vlade RH kad je riječ o politici sjećanja, o osudi holokausta, o svemu što radimo na ovoj temi se jasno i decidirano očitovali u niz navrata”, kazao je Plenković, koji se potom osvrnuo i na izložbu o Jasenovcu u zgradi UN-a u New Yorku.

“Ta izložba, koju je organizirala Srbija, pokušava instrumentalizirati ovu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a znamo da se današnja Hrvatska razlikuje od NDH. To je bitno stalno ponavljati i nećemo se uloviti na provokacije kojima smo svjedočili proteklih tjedana. To je stav Vlade Republike Hrvatske i svjedočit ćemo ga i susjednim zemljama i međunarodnoj zajednici”, poručio je Plenković.

Zanimljivo je da niti jednom riječju nije spomenuo dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Osvrnuo se i na odnos sa Slovenijom te kaznama koje su ribari dobili od slovenskih vlasti. Rekao je da ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, danas ide u Umag, kako bi se pronašlo rješenje kako Vlada može pomoći.

“Poručujem da oni mogu biti mirni, da će Vlada RH ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli, a nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije, koji su se upustili u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, odgovorili smo jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je prekršajne naloge koji su poslani na kućne adrese slovenskih ribara. Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali događa se isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom. Oni su ti koji su prenijeli međudržavni problem na konkretan život dijela naših sugrađana, što mislimo da je neželjeni scenarij i to nije dobro”, poručio je Plenković.

Komentiraj