Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokrenut će u ponedjeljak u Subotici pitanje granice između dviju zemalja na Dunavu i potpisati suglasnost da se to pitanje riješi kroz bilateralne razgovore, piše u subotu beogradski tisak, najavljujući susret u Dalju, te radni posjet hrvatske predsjednice Srbiji.

Susret dvoje visokih državnih dužnosnika u Dalju, posjet Donjem Tavankutu, te sastanak u Subotici potvrdio je jutros službeno i ured srbijanskog premijera, najavljujući i zajedničko obraćanje medijima predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Vučića nakon što u subotičkoj Gradskoj kući potpišu Deklaraciju o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Prema tvrdnjama današnjeg beogradskog tiska, dvije strane suglasne su da sporna pitanja, koja ne uspiju riješiti bilateralnim razgovorima, prepuste međunarodnoj arbitraži.

“Ako se to (pitanje granice na Dunavu) ne riješi u razumnom roku, dvije zemlje obratit će se međunarodnim institucijama koje u takvim slučajevima vode arbitraže”, navode u svom subotnjem izdanju Večernje novosti.

Dvije strane, kako piše list, žele i da se primjeni Sporazum o sukcesiji, a poglavito se naglašava posvećenost da “treba iskreno i do kraja riješiti pitanje nestalih”.

Posebna pozornost bit će posvećena poboljšanju statusa srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, navode Večernje novosti.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Vučić sastat će se u ponedjeljak u Hrvatskoj i u Srbiji i potpisati političku deklaraciju “iznimne važnosti i težine” koja će uključiti pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije, najavljeno je u petak iz Ureda predsjednice gdje se naglašava da se radi o želji obje strane da se podvuče crta  i krene naprijed u odnosima.

Grabar-Kitarović i Vučić potpisat će, kako je najavljeno na Pantovčaku, političku deklaraciju o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koja je snažni “izraz političke volje”.

Naglašavaju da su susret izravno dogovorili uredi predsjednice RH i srbijanskog premijera, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

“Nije bilo nikakvih vanjskih faktora u dogovaranju susreta, a dogovoren je na obostranu inicijativu”, naglašavaju izvori.

Komentiraj