HINA/ TANJUG/ SRDJAN ILIC

Srbijanski premijer kaže da ICTY mora poštivati Srbiju

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će Srbija nastaviti suradnju s Haškim sudom (ICTY) kad dužnosnici tog suda počnu poštivati Srbiju nakon što je Srbija optužila taj sud za bahat i drzak odnos prema njoj.

U povodu zahtjeva ICTY da mu se izruče troje optuženih visokih dužnosnika Srpske radikalne stranke zbog utjecaja na svjedoke u procesu protiv vođe SRS Vojislava Šešelja, Vučić je poručio da će se razgovori Srbije i ICTY-a nastaviti “kada svi u Sudu nauče poštivati Republiku Srbiju”.

Srbijanski je premijer, tijekom obilaska obilaska gradilišta “Vahali” u Sremskoj Mitrovici u četvrtak  u razgovoru s novinarima izjavio da je “život gospodina Zdravka Tolimira daleko važniji od svih zahtjeva Haškog suda”, te da je to ključno pitanje, a ne da li je netko utjecao na svjedoke”. Vučić drži kako bi netko u ICTY-u morao odgovoriti zašto je general Tolimir umro u pritvoru.

  • U slučaju troje radikala koje traži ICTY  Vučić objašnjava kako je riječ o “malim djelima”, za koje su predviđene kazne od nekoliko mjeseci, jer to nisu ratni zločini.

Ocjenjujući odnos Haškog suda prema predstavniku Srbije saši Obradoviću na ročištu u slučaju troje radikala, Vučić kaže kako je to bio i odnos prema Srbiji, koji je “neshvatljiv i nedopustiv”.

Vučić je istaknuo kako “nitko neće ponižavati Srbiju, pa ni Haški sud”, izvjestili su su beogradski ektronički mediji.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković optužio je u srijedu raspravno vijeće Haškog suda za “bahato ponašanje” prema zastupniku Srbije Obradoviću na ročištu u povodu zahtjeva tog suda za uhićenje troje članova Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i najavio prosvjednu notu Beograda.

Selaković je rekao da se ICTY prema predstavniku Srbije “ponašao bahato i drsko” i istaknuo kako je to “još jedna velika sramota za Haški sud” te najavio da će Beograd nastaviti suradnju s Den Haagom “sukladno državnim interesima”.

Komentiraj