Sjednica srbijanskog parlamentarnog odbora za eurointegracije koja se trebala održati u četvrtak u Beogradu odgođena je zbog incidenta koji su izazvali zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) i pokreta Dveri, ne dopuštajući šefu delegacije EU-a u Srbiji Michaelu Davenportu da predstavi izvješće Europske komisije o napretku Srbije.

Zastupnici radikala i pokreta Dveri tražili su odgodu sjednice, zahtijevajući da dobiju izvješće EK-a na srpskom jeziku, a Davenportu su osporavali “legitimitet zastupnika EU-a, tvrdeći kako je “neprimjereno da Britanac uvjerava” Srbe da uđu u EU.

“Pozvali su me na sastanak Odbora za europske integracije Parlamenta Republike Srbije – čini se da nisu spremni”, poručio je kasnije na svom Twitteru bivši britanski veleposlanik u Beogradu, koji je već tri godine na čelu Delegacije EU-a.

Delegacija EU-a izrazila je u četvrtak navečer žaljenje “što je danas onemogućeno predstavljanje izvješća Europske komisije o Srbiji” i najavila kako je Davenport spreman vratiti se u Narodnu skupštinu na poziv njezine predsjednice i predsjednice odbora, “kada se steknu uvjeti za takvu raspravu”.

Kako su prenijeli beogradski mediji, u prvom dijelu jutros započete sjednice zastupnici radikala i Dveri ometali su rad, ne želeći raspravu o izvješću jer je na engleskom jeziku, a sjednica je poslije sat i pol prekinuta.

Incidentu je pridonio i vođa radikala Vojislav Šešelj koji je, prema navodima agencija Beta, prije nastavka sjednice odbora na mobitelu puštao pjesmu o Donaldu Trumpu na srpskom jeziku i od Davenporta zatražio broj telefona da mu je pošalje.

“Ne može se u Narodnoj skupštini razmatrati nikakav dokument na engleskom jeziku. Nikada se ovakav skandal nije dogodio”, ustvrdio je Šešelj.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je da se prekine “sramota i ponižavanje Skupštine”, ali se principijelno pridružio zahtjevu radikala ustvrdivši da su u pravu, te da izvješće EK-a treba prevesti na srpski pa potom nastaviti sjednicu.

Predsjednica skupštinskog Odbora za europske integracije Marinika Tepić priopćila je večeras medijima da će od predsjednice parlamenta Maje Gojković “zatražiti zaštitu Odbora, kao i šefa Delegacije EU-a u Srbiji Michaela Davenporta”, kome su, kako navodi, “danas u parlamentu upućivana upozorenja da čim prije napusti zgradu Narodne skupštine”, a cijeli slučaj nazvala je “skandalom” koji se više ne smije ponoviti.

Ona je ocijenila kako incident nije bio “opstrukcija, nego destrukcija”, ustvrdivši da je “pravi razlog destrukcije, ali i cilj zastupnika SRS-a bio da veleposlaniku Davenportu ne dopuste da se uopće i bilo kada obrati Narodnoj skupštini”.

Tepić, inače zastupnica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), naglašava da će od predsjednice Narodne skupštine “zatražiti zaštitu odbora i veleposlanika Davenporta kome su upućivane prijetnje da što prije napusti parlament”.

Davenport je u četvrtak trebao pred parlamentarnim odborom za eurointegracije zastupnicima predstaviti izvješće Europske komisije, na poziv predsjednice tog odbora Marinike Tepić.

Komentiraj