EPA/BERND WUESTNECK

FOTOGRAFIRAN U OPATOVCU Srbijanski MUP potvrdio da je jedan od osumnjičenih terorista registriran pri ulasku u Srbiju

Hrvatska policija je 8. studenog fotografirala, skenirala putovnicu i uzela otiske prstiju muškarcu koji je u petak izveo teroristički napad u Parizu. HRT javlja kako pokušavaju utvrditi s kim je putovao.

“Na traženje Francuske obavili smo određene provjere. Utvrdili smo da je osoba iz njihova upita prošla registraciju u Opatovcu 8. listopada. Dakle, ta osoba nije bila ni u kakvim evidencijama. Nismo je označili kao potencijalno sumnjivu osobu. Ona je prošla svoj put od Grčke, gdje je također registrirana, pa kroz Makedoniju i Srbiju. Nastavila je put kroz Mađarsku i Austriju”, rekla je Helena Biočić iz MUP-ove službe za odnose s javnošću za HRT.

Srbijanski MUP potvrdio da je jedan od osumnjičenih terorista registriran pri ulasku u Srbiju

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je u nedjelju da je jedan od osumnjičenih terorista za masakr u Parizu registriran početkom listopada na graničnom prijelazu Preševo, pri ulasku iz Makedonije, te da je zatražio azil.

Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za kojeg se interesiraju francuske sigurnosne službe, registriran je na graničnom prijelazu Preševo 7. listopada gdje je formalno zatražio azil, priopćio je MUP.

“Provjerama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju s podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Za tom osobom nije bila raspisana Interpolova tjeralica”, navodi se u priopćenju MUP-a Srbije koji najavljuje nastavak suradnje sa sigurnosnim službama Francuske.

Beogradski Blic objavio je u subotu navečer na svojoj internetskoj stranici da je “jedan od terorista koji je sijao smrt u Parizu prešao cijelu balkansku migrantsku rutu sa sirijskom putovnicom na ime Ahmed Almuhamed”.

Najavljujući tekst u svojem nedjeljnom izdanju, Blic je objavio i preslik sirijske putovnice na ime Ahmeda Almuhameda.

“Na osnovu te putovnice, francuske službe sigurnosti zatražile su pomoć kolega iz Srbije, jer znaju da naše službe registriraju sve migrante koji uđu u Srbiju i imaju najkompletniju bazu podataka o migrantima na balkanskoj ruti”, tvrdi list.

U Srbiji je prošao provjeru i pouzdano se zna da tijekom kratkog proputovanja nije bio naoružan.

Grčki dužnosnici su ranije u subotu objavili da je riječ o putovnici čovjeka koji je ušao na teritorij Grčke 3. listopada.

Vlasnik sirijske putovnice nađene uz tijelo bombaša samoubice, koji je sudjelovao u sinoćnim terorističkim napadima u Parizu, u listopadu je prošao kroz Grčku, priopćio je ranije danas grčki ministar za zaštitu građana Nikos Toskas.

Prema tvrdnjama hrvatskih medija, ista putovnica koja je nađena u Parizu kod jednog od napadača registrirana je i u Opatovcu.

Kako piše Jutarnji list, “ako putovnica nije krivotvorena, ta osoba prošla je sve procedure kao i svaki drugi migrant”.

Komentiraj