Srbijanski ministar zdravlja objavio da je Srbija spremna za koronavirus

Srbijanski ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izjavio je večeras da u Srbiji nema nijednog registrovanog slučaja zaraze koronavirusom, ali da je zdravstveni sustav spreman da reagira jer „ne znači da ga neće biti“, obzirom da još nije sasvim jasno kako se taj virus prenosi.

Nema razloga za paniku, imamo izolacije, imamo reagense za koronavirus, za četiri tipa, specijalna vozila, rekao je Lončar zastupnicima u Skupštini Srbije.

On je poručio da je Srbija već u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Želim uvjeriti građane da smo mi u Srbiji pripremili sve mjere koje su predložene – i više od toga što nam je bila obaveza, rekao je Lončar.

On je objasnio da je “sustav od samog početka (zaraze) aktivan” – počevši od zračnih luka i graničnih prijelaza, da postoji redovita komunikacija sa veleposlanstvom Kine u Beogradu i turističkim agencijama.

Lončar je ukazao na dva suštinska problema – da nema dovoljno informacija o virusu i načinu njegova prenošenja, ali je naglasio da se situacija “prati iz dana u dan”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je večeras izvanrednu situaciju na globalnoj razini zbog širenja epidemije koronavirusa koji se iz Kine proširio u još 18 zemalja.

Komentiraj