Srbijanski mediji: “Šta je nama ban Jelačić?”

Projekt obnove unutarnjeg dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu je završen, što će u petak, 16. listopada, u 18 sati biti svečano obilježeno uz nazočnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Republika Srbija je nakon dogovora predsjednika Aleksandra Vučića i bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović osigurala 600.000 eura Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je tako postalo jedini vlasnik ovog objekta.

“To će biti iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije kada govorimo o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini, koji će na simboličan način povezati Hrvate iz Vojvodine sa Zagrebom – duhovnom, kulturološkom i tradicijskom sponom. Ali to ne bi trebao biti vrhunac Vučićeve administracije u odnosu prema Hrvatima”, izjavio je Grlić Radman  na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Također, Grlić Radman je najavio da će pokrenuti pitanje o još 1.869 nestalih osoba u Domovinskom ratu te o položaju Hrvata u Srbiji. “Mi kao ljudi ne ostajemo ravnodušni, a prije svega smo kao dužnosnici, političari i hrvatska vlada odgovorni saznati sudbinu nestalih. To opterećuje i naše odnose, to je čini mi se najvažnija točka o kojoj ćemo razgovarati, kao i položaju hrvatske zajednice u Srbiji”, poručio je.

Dio srbijanskih medija vrlo je kritičan prema ovom događaju. Javni servis.net postavlja pitanje što hrvatski ban Josip Jelačić znači Srbima. Novinar Veran Matić objavio je članak pod naslovom: “Šta je nama ban Jelačić? Ili Serblji i Hervati narod jedne krvi i jedne budućnosti”.

 

 

Komentiraj