EPA/YOAN VALAT

Srbijanski državni vrh na nogama zbog makedonske potpore članstvu Kosova u UNESCO-u

Srpski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje srbijanskog diplomatskog osoblja iz Skopja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije bez daljnih pojašnjenja a  prema srbijanskim medijima povod takvog postupka je prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija “o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije”.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da će službeni Beograd poduzeti mjere zaštite vlastitih interesa u Makedoniji nakon što je “nedvosmisleno” ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i “strani faktor”. On je najavio da će se dio osoblja veleposlanstva nakon konzultacija u Beogradu već sljedećeg tjedna vratiti u Skopje, dok će veleposlanica biti vraćena kasnije.

Dačić je rekao kako su diplomati i djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni “jer je nedvosmisleno, s jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofenzivno djelovanje prema Republici Srbiji, u čemu je svakako prisutan i strani faktor”, prenijela je agencija Tanjug.
“Poduzet ćemo mjere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju”, istaknuo je Dačić, naglasivši da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

Ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku objavio je da je razlog povlačenja diplomata Srbije iz Skopja prijedlog makedonske vlade da podrži učlanjenje Kosova u UNESCO.

“Vlada Makedonije pripremila je prijedlog za podršku učlanjenja lažne države Kosovo u UNESCO i to je jedan od razloga što je ministarstvo vanjskih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skopja na hitne konzultacije u Beograd”, navodi Sputnjik pozivajući se na neimenovane “dobro obavještene izvore”.

Istodobno, beogradski mediji prenose priopćenje makedonske vlade kako će se prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije, uz poruku da “Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama” i “vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da se u povodu povlačenja osoblja veleposlanstva iz Makedonije konzultirala s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, naglasivši da “nije riječ o maloj stvari”.

Makedonska TV Telma objavila je ranije da su srbijanski diplomati u Skopju, pozivajući se na Bečku konvenciju, tražili od makedonskih vlasti da pojačaju osiguranje srbijanskog veleposlanstva.

Kako je javila Radio-televizija Srbije veleposlanica u Skopju Dušanka Divjak Tomić i djelatnici veleposlanstva su nakon poziva MVP-a na hitne konzultacije u nedjelju navečer doputovali u Beograd.

Demokratska stranka (DS) pozvala je Vučića da objavi prave razloge povlačenja osoblja uz ocjenu da je time Srbija sebi “pucala u nogu”. Dužnosnik DS-a Aleksandar Crkvenjakov je izjavio i da “Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način da se vodi vanjska politika” dodavši da ti potezi “ne donose nikakve pozitivne efekte, već samo štetu svim građanima” Srbije.

“Oni predstavljaju pucanj u nogu jer je ova odluka zapravo predstava za domaću javnost sa štetnim posljedicama za Srbiju”, naveo je u priopćenju Crkvenjakov, koji je predsjeda odborom DS-a za vanjsku politiku. Kakav god da je problem sa susjednom državom – morate ga rješavati a osnovna funkcija diplomacije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dvije države, naveo je Crkvenjakov. “Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno”, rekao je on. Zapitao je i kako, onda, Vlada Srbije misli “predstaviti i raspraviti problem” koji još uvek ima tajanstvenu dimenziju”. “Mobilnim telefonom? Ili, uobičajeno, preko tabloida…”, naveo je Crkvenjakov.

Komentiraj