Srdjan Ilic/PIXSELL

SRBIJANSKA OPORBA ‘Djecu vam nećemo oprostiti’

U ponedjeljak je održana konferencija za novinare Saveza za Srbiju, nakon uobičajenog mimohoda ‘1 od 5 milijuna’ u Beogradu, te upada prosvjednika u zgradu RTS-a. Prosvjedi su nastavljeni u ndjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom. U nedjelju navečer prosvjednici su poslali ultimatum vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi uhićene prosvjednike.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac u pratnji odvjetnika nekih od privedenih mladića prilikom upada u zgradu RTS-a, poručio je da za uhićenja krivi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“On je odgovoran za primjenu sile i za sve što se događalo u RTS-u. Poslije toliko presuda imamo danas presude za djecu. Neki od njih su u srednjoj školi i dobili su presudu od 30 dana zatvora, neće moći završiti školsku godinu. ‘Decu vam nećemo oprostiti’ to je slogan intenziviranja protesta koji će uslijediti u sljedećom periodu”, rekao je Lutovac dodajući kako Vučić neće razgovarati s oporbom već s građanima, ali onima koje on odabere.

“Jedan od pripadnika žandarmerije me je držao i vikao da sam djevojka, dok su drugi tukli momke, međuostalim i ove koji su sada u pritvoru u Padinskoj skeli… Momci nisu nikoga napadali, primali su udarce… Šamarali su momke, za sve to imamo dokaze”, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Anasonović, koja je u subotu bila u zgradi RTS-a, opisala je nasilje policije.

Upitala je i hoće li vlast uhititi sve koji su bili na prosvjedima.

“Događanja u subotu nisu bila planirana, nije bilo kordona, dio građana je ušao, ja sam ušao nakon 20 minuta s kordnonom policije da se situacija smiri. Na isti način smo postupali i jučer. Nikome od nas nije ideja da se pribjegava bilo kakvom nasilju. Mirno se prosvjeduje, vlat trave nije zgažena. Tražimo slobodu medija. Za sve što se u ovoj zemlji dogodi odgovornost je vlasti, a ne građana. Tražimo da ovo što se događa prestane. Mi smo u zgradi RTS-a normalno razgovarati s načelnikom beogradske policije. Nasilje u zgradi RTS-a je bilo ogromno, ali od žandarmerije.Takva jedinica sutra u normalnoj Srbiji neće moći postojati”; rekao je Dragan Đilas, jedan od lidera opozicijskog Saveza za Srbiju.

Odvjetnik Miloša Bekića Božo Prelević, za svog je klijenta rekao da je “krvoločni student koji ima 40 kila”. Rekao je da je su policajci koji su bili u zgradi RTS-a rekli kako je njegov klijent bio pristojan i izašao na poziv policije. “Piše diplomski rad na temu prosvjeda u Srbiji. On je izašao na poziv policije. Određen mu je pritvor kao nasilniku koji ne može ići u redovan postupak, nego se mora žaliti iz pritvora”, kazao je i poručio kako državni organi ne smiju postupati sa silom.

“Ukoliko ne oslobode uhićene, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti, i tada kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost”, poručio je u nedjelju Boško Obradović iz Pokreta Dveri.

Srbijanski predsjednik Vučić danas je izjavio kako je spreman otvoriti temu RTS-a i da pristaje na dijalog s građanima, ali da ne želi razgovarati s pojedinim oporbenim političarima. Predsjednik je izjavio i da je oporba napravila katastrofalnu grešku neredima na prosvjedima, za koje je rekao da su posljedica bijesa, frustracije, nemoći i nedostatka političkog programa.

Vučić je novinarima u hotelu Metropol rekao da je na vlast došao legitimno, da mu je volja naroda dala legitimitet. “Na vlast se dolazi izborima, demokratskim putem, a ne time što ćete unositi pile i upadati nekome u prostorije”, rekao je on.

Komentiraj