Gradske vlasti vojvođanskog mjesta Šid, na samoj granici s Hrvatskom, donijeli su odluku od zatvaranju prihvatnog centra za migrante i njihovo će premještanje u druge centre po Vojvodini i Srbiji početi tijekom vikenda, javili su u srijedu vojvođanski mediji.

“Dobili smo podršku od mjerodavnih državnih institucija za našu inicijativu o zatvaranju prihvatnog centra u samom gradu. Ovog vikenda očekujemo da počne etapno iseljavanje migranata i njihovih obitelji”, rekao je predsjednik općine Šid Predrag Vuković.

Dodao je da je svaki migrant uživao punu zaštitu Srbije i Šida, ali da se u brojnim slučajevima migranti nisu pokazali kao dobri gosti.

Iz Prihvatnog centra u Šidu, akcijom pripadnika Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala već je prije dva tjedna iseljeno stotinjak najekstremnijih migranata, uglavnom Afganistanaca i Pakistanaca s prekršajnim i kaznenim prijavama, koji su autobusima prevezeni u Preševo, prenijela je agencija Tanjug.

Kako je u međuvremenu došlo još migranata u Prihvatni centar u Šid, sada se tamo nalazi njih oko 400, stotinjak samaca i 300 migranata s obitelji.

U preostala dva prihvatna centra na teritoriju šidske općine Adaševcima i Principovcu trenutačno boravi oko 2.000 migranata.

Do njihova premještanja došlo je zbog višemjesečnog nezadovoljstva mještana Šida, koji su se našli ne meti čestih incidenata i napada migranata.

Posljednji incident kada je migrant sa sjekirom upao u obiteljsku kuću u Šidu u momentu kada su tamo same bile dvije djevojčice bila je kap koja je prelila čašu, prenijeli su lokalni mediji.

Dok je prihvatni centar u Šidu pred zatvaranjem, u mjestu Kikinda na sjeveru Vojvodine otvoren je novi objekt za smještaj migranata.

Izgradnju centra financirala je Rimokatolička organizacija za pomoć CRS, a projekt je podržala i Fondacija Ana i Vlade Divac. Prihvatni centar raspolaže s 250 mjesta, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Namjera migranata i izbjeglica kod Kikinde jest kratko zadržavanje i nastavak ka granici s Mađarskom, a konačno odredište im je Njemačka, zaključuje RTV.

Komentiraj