Srbija tvrdi da je Hrvatskoj htjela uručiti prosvjednu notu, odbili su je primiti

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je kako je veleposlanica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu srbijanskog ministarstva kako bi predala prosvjednu notu, reagirajući na priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Iz Beograda navode kako su predstavnici hrvatskog ministarstva odbili primiti notu Srbije, te su željeli uručiti vlastitu notu, koju je onda veleposlanica Srbije odbila primiti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o zabrani ulaska i boravka delegacije Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, najblaže rečeno, nije utemeljen. Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske”, navodi se u srbijanskoj noti.

Dodaju kako je ‘ovakva odluka u suprotnosti s osnovnim načelima moderne Europe, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda’.

Navodi se i da “Srbija ostaje posvećena unaprjeđenju stabilnosti regije i dobrosusjedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija”. Podsjećaju kako srbijanski predsjednik Aleksanda Vučić nije želio komentirati komentare hvatskog poliričkog vrha. “Ministarstvo vanjskih poslova Srbije još jednom ukazuje da ‘neprimjerenih postupaka’ niti reakcija od strane ‘srpskog političkog vodstva’ nije bilo”, navode.

MVEP: Srbijanska veleoslanica odbila primiti prosvjednu notu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je veleposlanica Srbije pozvana u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi se Srbiji izrazio prosvjed zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. rujna uđu u Hrvatsku.

“Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije.

Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina”, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Komentiraj