HINA/ TANJUG/ TANJA VALIC/ ua

Srbija počela pripreme za otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić izjavio je u srijedu da su s predstavnicima srbijanske vlade počeli konkretni dogovori oko otkupa i preuređenja rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

„Dan poslije objave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako će hrvatskoj manjini biti uplaćeno pola milijuna eura za otkup i preuređenje kuće, održan je sastanak s državnim tajnikom i predstavnikom novosadskog zavoda za zaštitu spomenika. Sljedeći sastanak bit će za mjesec dana, do kada bi trebali biti završeni pregovori s vlasnicima stanova u objektu oko cijene otkupa“, objasnio je Bačić.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića, u podnožju petrovaradinske tvrđave, trebala bi biti mjesto okupljanja mjesnih, ali i svih ostalih Hrvata u Vojvodini.

Predsjednik hrvatske udruge „Jelačić“ Petar Pifat kaže kako je u planu otkup stana koji ima izlaz na balkon iznad kojega je postavljena spomen ploča posvećena banu Jelačiću, kao i podruma i prizemlja kuće, koji su u vlasništvu pravne osobe.

„Ova kuća je simbol nacionalnoga ponosa i brend Petrovaradina. U njoj će biti sjedište hrvatskih udruga, mjesto susreta i okupljanja, a imat će i turističku namjenu“, naveo je Pifat.

Postupak srbijanskih vlasti pozdravio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

„Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, nemalih financijskih sredstava iz državnoga proračuna za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu“, naveo je Žigmanov.

Dodao je da vodstvo hrvatske manjine ocjenjuje „da se na ovaj način, partnerski i u dobroj vjeri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rješavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve točke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović i Vučić“.

Hrvatska predsjednica i tadašnji srbijanski premijer potpisali su u ljeto 2016. u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Jedna od točaka Deklaracije odnosi se na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji.

Kuća je izgrađena 1745. godine. Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča, obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Fasada objekta obnovljena je 2012.

Hrvatska manjina, svake godine u susjednoj crkvi, gdje je on kršten, 19. listopada proslavlja obljetnicu rođenja bana Josipa Jelačića.

Komentiraj