Srbija parafirala sporazum o angažiranju Frontex-a

EPA/VASSIL DONEV

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos parafirali su u četvrtak u Beogradu sporazum o zajedničkom nadzoru granica između Frontexa i srbijanske policije, a u sklopu borbe protiv ilegalne imigracije.

Sporazum o suradnji Frontexa (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i srbijanske policije bit će upućen Skupštini Srbije koja ga treba potvrditi, a svrha je olakšati zajedničku borbu protiv ilegalnih migracija i dodatno zaštititi građane Srbije,  rekao je Stefanović.

Srbija će učiniti sve da u suradnji s različitim međunarodnim organizacijama i zemljama u okruženju stvori uvjete da građani osjećaju sigurnost na svakom koraku, istaknuo je Stefanović u izjavi novinarima poslije potpisivanja sporazuma s europskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.

To možemo uraditi samo u bliskoj suradnji s Europskom unijom i državama članicama koje su naši strateški partneri, s našim prijateljima i susjedima, poručio je srbijanski ministar unutarnjih poslova.

Avramopulos je istaknuo da će sporazum „unaprijediti sigurnost na vanjskim granicama Europske unije“ i  pridonijeti „boljem upravljanju migracijama“.

Sporazum daje mogućnost Frontexu (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) da zajedno s policijskim dužnosnicima Srbije obavlja provjere na graničnim prijelazima, a Frontex će pružiti podršku srpskoj policiji u provođenju zajedničkih aktivnosti kontrole granice i neće preuzimati zadatke ili nadležnosti domaćih tijela, objasnio je Avroamopulos.

“Sporazum nije važan samo za Srbiju“, rekao je te istaknuo da su „sve aktivnosti dio cjelovitog procesa približavanja zapadnog Balkana“ upravljanju sigurnošću granica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u četvrtak da je Hrvatskoj važno da snage Frontex-a budu raspoređene u susjednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama, kao i na prvim vanjskim granicama EU.

“Naglasak stavljamo na saradnju s nama susjednim zemljama. Kada je riječ o angažmanu Frontex-a, mi želimo da te potencijalne snage na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovu statusu, budu ojačanje za granične policije nama susjednih zemalja”, rekao je Planković u Salzburgu uoči početka neformalnog summita članica EU.

Komentiraj