Vlada Srbije opozvala je šefa stalne Misije Srbije pri Europskoj uniji u Bruxellesu veleposlanika Duška Lopandića zbog propusta vezanih uz izložbu o Stepincu, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Veleposlanik Duško Lopandić opozvan je zbog propusta u vezi izložbe o Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu koju je organizirala hrvatska eurozastupnica Marijana Petir s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom skupinom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog.

Srbija je 15. lipnja uputila oštar prosvjed zbog izložbe “Hrvatski svetac kardinal Stepinac” u Europskom parlamentu, a prosvjedna pisma upućena su predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, predsjedavajućem Odbora za vanjske poslove Elmaru Brocku i EPP-u. O prosvjedu su obaviješteni izvjestitelj za Srbiju i zastupnici u EP-u, a šef srbijanske misije pri EU-u u Bruxellesu Duško Lopandić je “dobio instrukcije da oštro reagira”.

Kako je medijima potvrđeno u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova, mjesto šefa misije u Bruxellesu preuzet će dosadašnja veleposlanica Srbije u Italiji Ana Hrustanović.

Odlukom srbijanske vlade, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, smijenjen je i veleposlanik Srbije u Nigeriji Jovan Marić, objavila je Radio-televizija Srbije.

Pojedini beogradski mediji su prethodnih dana objavili nekoliko tekstova o Marićevom ponašanju u Nigeriji, neprimjerenom diplomatskim dužnostima i obvezama.

Komentiraj