Srbija od srijede u novom lockdownu, Ana Brnabić kaže da je AstraZeneca ‘fantastično cjepivo’

Srbija od srijede do sljedećeg ponedjeljka ide u novi lockdown. Na snazi će biti mjere koje su vrijedile prošlog vikenda, a premijerka Ana brnabić u utorak je, nakon sjednice Kriznog stožera, izjavila da neće uvoditi policijski sat, prenose beogradski mediji.

“Radit će samo prehrambene trgovine, ljekarne, benzinske pumpe, sve ono što je neophodno za koliko toliko normalan život”, rekla je Ana Brnabić i dodala da mjere predstavljaju podršku zdravstvenom sektoru. Državne institucije, ističe, nastavljaju raditi, kao i banke te pošte.

Iako je Krizni stožer zatražio da mjere budu na snazi najmanje 14 dana, one će ipak trajati pet dana. “Da li će se one od sljedećeg ponedjeljka produžiti, ovisi o svima nama. Apeliram na maksimalnu disciplinu, na razumijevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sektor i zdravstveni radnici koji rade u užasno teškim okolnostima već godinu dana, da im pokušamo pomoći i da ih pokušamo zaštiti, i njihove obitelji ako već neki od nas nemaju dovoljno razumijevanja da zaštite sebe i svoje obitelji”, rekla je srbijanska premijerka.

Predsjednica Vlade Srbije je kazala da će se raditi na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje, uključujući i testiranje na graničnim prijelazima. Vrtići će nastaviti raditi, ali uz maksimalan oprez. Nići razredi osnovnih škola najvjerojatnije će prijeći na online nastavu.

Jedini izlaz iz ove situacije, kaže Ana Brnnabić, je cijepljenje. Zadovoljna je procesom cijepljenja u toj zemlji. Kazala je da će pokušati sve da kontingent 500 tisuća cjepiva iz Kine, umjesto u travnju, dođe već krajem ožujka kako bi se trend cijepljenja nastavio.

“Očekujemo do kraja tjedna dodatna cjepiva Sputnjika, imamo još uvijek AstraZenecu, koja je odlično cjepivo, ali se zbog negativne kampanje naši ljudi premišljaju, to je fantastično cjepivo. Uvjereni smo u potpunu sigurnost tog cjepiva”, zaključila je Ana Brnabić.

Komentiraj