Srbija je u utorak uputilo službeni zahtjev francuskom pravosuđu za izručenje kosovskog političara Ramusha Haradinaja, uhićenog prošlog tjedna u Baselu po tjeralici Srbije koja ga optužuje za ratne zločine protiv civila 1998. na Kosovu, priopćeno je u Beogradu.

Uz zahtjev za izručenje ministarstvo pravosuđa poslalo je i prateću dokumentaciju, temeljem koje će francuski pravosudni organi odlučivati o izručenju Haradinaja.
Srbija bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (UCK) i predsjednika Alijanse za budućnost Kosova traži zbog sumnje da je na Kosovu 1998. i 1999. počinio zločine protiv civila koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda (ICTY) po kojoj je Haradinaj pravomoćno oslobođen.
Riječ je o ratnim zločinima protiv civila u takozvanoj zoni odgovornosti Dukagjin 1998. i 1999. godine u oblasti Dečana, 1998., a suoptuženici su mu bili Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj. Tužitelji ICTY-a tražili su kaznu od “najmanje 20 godina zatvora”, a na kraju prvog suđenja Haradinaj i Baljaj su 2008. bili oslobođeni krivnje, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i suoptuženima počelo je u kolovozu 2011, a godinu dana kasnije krivnje su oslobođeni i Haradinaj i obojica njegovih suradnika iz UCK. Tijekom tog sudskog procesa nekoliko svjedoka optužbe ubijeno je ili su nastradali na Kosovu i u inozemstvu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Srbijansko tužilaštvo je protiv bivšeg kosovskog premijera i vođe UCK-a podnijelo 108 kaznenih prijava sumnjičeći ga za terorizam, udruživanje radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

Hardinaja je francuska granična policija uhitila 4. siječnja u Baselu kad je doletio iz Prištine, putujući s diplomatskom putovnicom.

Beogradski odvjetnik Toma Fila tvrdi kako “Srbija traži izručenje Ramusha Haradinaja za nova djela koja nisu bila u optužnici ICTY-a i za to ima dokaze”.

“Haško tužiteljstvo Haradinaja je optužilo tako da on bude oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari”, ocijenio je Fila, komentirajući ocjene međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ako se zločini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih temeljem kojih mu je već suđeno u Den Haagu.

Francusko pravosuđe, tvrdi odvjetnik Fila, mora temeljem dokaza Srbije, utvrditi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a Srbija mora uvjeriti sud  da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Istodobno, odvjetnik Toma Fila, koji je zastupao brojne optuženike pred ICTY-em, pesimist je glede pozitivnog odgovora Francuske na zahtjev Srbije za izručenjem Haradinaja.

“Reagiranje cijelog Zapada je da mi ne trebamo raspisivati tjeralice i da zločini počinjeni nad Srbima ne trebaju biti kažnjeni”, rekao je Fila agenciji Tanjug.

Fila kaže kako je “mač s dvije oštrice” sugestija Srbiji da prizna kako je riječ “o politički osjetljivom pitanju”, temeljem čega bi od Francuske zatražila da ona podigne optužnicu i sudi Haradinaju po principu univerzalne jurisdikcije za ratne zločine.

Odvjetnik Toma Fila uvjeren je da bi Francuzi to odbili prihvatiti, što implicira da bi Srbija tako priznala političke konotacije suđenja Haradinaju.

Komentiraj