Screenshot/YouTube

Srbija obilježava obljetnicu ubojstva premijera Zorana Đinđića

U Beogradu i Srbiji u subotu se nizom manifestacija obilježava 13. obljetnica ubojstva premijera i predsjednika Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića na kojeg je 12. ožujka 2013. izvršen atentat ispred zgrade srbijanske vlade.

Vijenac su ujutro na spomen ploču u dvorištu vlade položili premijer Aleksandar Vučić i ministri u vladi, a polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obljetnicu Đinđićeva ubojstva obilježili su i predstavnici Demokratske stranke Bojana Pajtića, Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića i Nove stranke (NS) Zorana Živkovića, stranaka nastalih izdvajanjem iz izvorne DS, na čijem je čelu početkom 2000-ih bio ubijeni premijer Zoran Đinđić.

Kroz središte Beograda održan je tradicionalni mimohod pod nazivom Šetnja za Zorana, a u Aleji velikana na Novom groblju cvijeće su položili članovi obitelji i nekadašnji Đinđićevi stranački kolege i poštovatelji.

U organizaciji DS održano je i finalno takmičenje u govorništvu Đinđiću u čast, a u Studentskom kulturnom centru bit će igrana predstava “Ubiti Zorana Đinđića”, Zlatka Pakovića i Rajka Đurića.

U povodu obljetnice Đinđićeve smrti u tijeku je i dokumentarna izložba nazvana Zoran, koja izlaže fotografije koje je sam napravio te knjige koje je napisao i preveo. Izložba je, kako je navedeno u najavi, priređena “s namjerom da se ne pamti samo kao političar i tvorac metafora i citata, već kao znanstvenik, filozof, prevoditelj i obiteljski čovjek”.

“Gledajte u budućnost. Tamo ćemo se sastati vi i ja… Imamo ogromnu povijesnu šansu uraditi nešto veliko i u ovoj zemlji i u ovoj regiji, ali se moramo jako truditi da tu šansu ne prokockamo”, neke su od Đinđićevih poruka kojima je, nakon višegodišnje vladavine Miloševićeva režima i dugogodišnjih sankcija međunarodne zajednice, rata i ratnih posljedica, pokušavao motivirati sunarodnjake, građane Srbije i političke neistomišljenike na promjene i nužne reforme, s namjerom da Srbiju odlučno povede ka Europi.

Prvi demokratski srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je snajperskim hicima u dvorištu vlade 12. ožujka 2003. godine, a zbog organiziranja atentata na 40 godina zatvora osuđen je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije “crvene beretke” Milorad Ulemek Legija. Na 40 godina zatvora osuđen je atentator Zvezdan Jovanović, bivši Ulemekov zamjenik u JSO.

Unatoč brojnim kontroverzama i višegodišnjim spekulacijama o tome tko je sve mogao imati motiv i cilj da se Đinđića ukloni s političke scene, politička pozadina njegova ubojstva još nije otkrivena.

Komentiraj