Srbija najavila pa odbila knjižnicama kupiti Goldsteinov “Jasenovac”

Ministarstvo kulture i inofmiranja Republike Srbije najavilo je, pa potom izbacilo knjigu ‘Jasenovac’ zagrebačkog povjesničara Ive Goldsteina s godišnjeg popisa naslova za otkup i pohranu u knjižnicama, objavio je portalnovosti.hr.

“Knjiga je bila na preliminarnoj listi, ali je nestala na putu do konačnog popisa”, navode Novosti, dodajući kako je riječ o “presedanskom slučaju, jer tamošnji kulturni radnici ne pamte istovjetan primjer u sustavu državnog otkupa knjiga”.

Ivo Goldstein za medije u Srbiji iznio je sumnju “da je pravi razlog njegovo seciranje laži o broju stradalih u Jasenovcu”. U Srbiji se, naime, operira brojkom “gotovo deset puta većom od 83 tisuće žrtava s popisa jasenovačkog spomen-područja”.

“Riječ je o brojkama od kojih ozbiljni historiografi odavno zaziru, ali se one i dalje često koriste u srpskim povjesničarskim i političkim krugovima”, podsjećaju Novosti.

“Brojka od 700.000 jasenovačkih žrtava je mit koji sam morao dekonstruirati i pokazati kako je žrtava bilo manje. Međutim, time ni na koji način ne umanjujem jasenovačke strahote, već pokušavam priču izmaknuti iz političke arene i prebaciti je isključivo u jednu civiliziranu kulturu sjećanja. I Hrvatska i Srbija, i druge susjedne zemlje, takvu kulturu trebaju, ali ona nikako da stigne’, poručio je Goldstein u tjedniku Vreme.

Na to je priopćenjem reagiralo Ministarstvo kulture i informiranja Srbije, koje tvrdi kako su “potrebne dodatne ocjene i relevantne recenzije srpskih povjesničara” kako bi se Goldsteinova knjiga dokazala kao “vrijedna”, te da “predstavlja doprinos kulturi i znanosti koji proširuje znanja čitalačke publike u Srbiji”.

“Osim toga, imajući u vidu izuzetnu osjetljivost teme, Goldsteinovo ‘otkriće’ o broju žrtava u Jasenovcu nemalom broju stručnjaka liči na historijski revizionizam, pa je i za to potrebno vrijeme da bi se takva ingeniozna otkrića istorijski pouzdanije dokazivala, prije nego što Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije novcem građana ove zemlje to djelo preporučuje i kupuje bibliotekama u Srbiji”, stoji u priopćenju Ministarstva kulture i informiranja Srbije.

“Jasenovac” Ive Goldsteina, podsjetimo, kapitalna je studija na gotovo tisuću stranica i, kako je naglasio izdavač Fraktura, “prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva”.

U toj knjizi, Goldstein potvrđuje nalaze Spomen područja Jasenovac, čiji su stručnjaci u nekoliko godina temeljitih istraživanja došli do poimeničnog popisa s više od 83 tisuće ubijenih u ustaškom logoru smrti. Zanimljivo je da tu brojku opovrgavaju revizionisti s obje strane ideološkog spektra: oni s hrvatske ekstremne desnice tvrde da je brojka pretjerana i da Jasenovac nije bio logor smrti, dok oni sa srpske ekstremne desnice – uključujući tu, kako vidimo, i Ministarstvo kulture i informiranja Srbije – tvrde da je u Jasenovcu ubijeno sedamsto tisuća ljudi.

 

Komentiraj