Na predsjedničkim izborima u Srbiji u nedjelju do 18 sati glasovalo je oko 45 posto upisanih birača, što je za oko 2,7 posto manje nego na parlamentarnim izborima u travnju 2016., pokazuju posljednji podaci agencije IPSOS strategic marketinga.

Raniji usporedni podaci IPSOS-a i promatračke misije CRTA- Građani na straži, pokazuju da je do 16 sati glasovalo 36,8 posto, odnosno 37 posto birača.

Prema posljednjim službenim podacima Republičkog izbornog povjerenstva, do 14 sati glasovalo je ukupno 29,54 posto birača – u središnjoj Srbiji 29,82, a u  Vojvodini 30,17 posto.

Izbori protječu sukladno procedurama i nema značajnijih nepravilnosti, objavila je agencija Tanjug, pozivajući se na ocjene promatrača.

Na izbornom listiću je 11 kandidata, a pravo glasa ima 6,724.949 upisanih birača koji mogu glasovati na ukupno 8.396 biračkih mjesta do 20 sati kada se birališta zatvaraju.

Najviše izgleda za pobjedu u prvom a i u eventualnom drugom krugu, rezultati dosadašnjih istraživanja javnog mišljenja daju aktualnom premijeru i vođi Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.
Politički analitičari ocjenjuju da samo velika izlaznost birača može dovesti do drugog kruga u kojem bi se Vučiću mogao suprotstaviti jedan od trojice u anketama  najbolje plasiranih protukandidata – bivši pučki pravobranitelj Saša Janković, nekadašnji šef diplomacije Vuk Jeremić i najveće iznenađenje i medijski najatraktivnija ličnost predsjedničke kampanje Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli.

Komentiraj