Srbija može dobiti ruski plin kroz Turski tok

Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin

Srbija se može povezati na plinovod Turski tok, koji do Turske ide iz Rusije preko Crnog mora, potvrdio je u nedjelju beogradskim medijima čelnik ruskog Gazproma.

Predsjednik Upravnog vijeća Gazproma Aleksej Borisovič Miler rekao je za Večernje novosti da je Srbiji priključak na plinovod moguć preko kraka koji će voditi do zemalja južne i jugoistočne Europe.

“Projekt ‘Turski tok’ pretpostavlja izgradnju dva kraka plinovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora. S prvog kraka, plin će ići na tursko tržište. Drugi krak je namijenjen za opskrbu plinom zemalja južne i jugoistočne Europe”, rekao je Miler, naglašavajući da kompanije iz Europske unije trebaju osigurati kapacitete “koji su potrebni za prijem i dalji transport plina”.

Miler naglašava da je Gazprom potpisao “mape ruta” o razvoju nacionalnih sustava za transport plina s resornim ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske.

“Operateri za transport plina već rade kako bi osigurali da sustavi za transport plina tih zemalja budu spremni primiti dodatni plin. Istodobno, postoji i varijanta isporuke s teritorija Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije”, objasnio je Miler beogradskom listu.

Srpsko gospodarstvo posljednjih godina iskazuje pojačanu potražnju za plinom kao energentom, a nakon što je propao projekt Južni tok, Beograd nastoji naći alternativni pravac opskrbe.

Komentiraj