Epa

Srbija kaže da je kosovsko povlačenje zahtjeva za članstvom u Interpolu njezina diplomatska pobjeda

Srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović ocijenio je “velikom diplomatskom pobjedom” službenog Beograda odluku vlasti u Prištini da povuku zahtjev Kosova za prijam u Interpol, objavila je u petak Radio-televizija Srbije (RTS).

“Velika diplomatska pobjeda Republike Srbije i ministarstva unutarnjih poslova je u tome što smo uspjeli uvjeriti većinu kolega širom svijeta da ne podrže učlanjivanje Kosova i Metohije u Interpol, jer se jedino Republika Srbija, kao država koju priznaju Ujedinjeni narodi, može boriti protiv kriminala i korupcije u okviru ove policijske organizacije”, rekao je Stefanović za RTS.

Osim nedostatka potpore, odluci o povlačenju zahtjeva prištinskih vlasti je uoči Opće skupštine Interpola u Pekingu, po ocjeni RTS-a, “kumovao i domaćin”  Kina.
“Peking, koji ne priznaje kosovsku neovisnost, tamošnjim dužnosnicima nije poslao vize”, navodi RTS.

Novoizabrani kosovski premijer Ramush Haradinaj, priopćavajući odluku o povlačenju zahtjeva, rekao je ranije da potpora mnogih zemalja članstvu Kosova u Interpolu još nije presudna u korist Prištine.

“Povjerenje da Kosovo bude član Interpola već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi omogućilo pridruživanje toj organizaciji”, objavio je Haradinaj.

Istodobno, analitičari u Prištini ocjenjuju da bi ovogodišnji zahtjev imao krajnje neizvjestan ishod iz najmanje dva razloga.

“Prijam je, ove godine, bio nepredvidiv i zato što Općoj skupštini u Kini predsjeda Rusija. Obje zemlje ne priznaju kosovsku neovisnost”, rekao je Plator Avdiju iz kosovskog Centra za sigurnosne situacije.

Stefanović kaže kako će Srbija i ubuduće “učiniti sve” da Kosovo drži što dalje od članstva u međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Vezu sa Interpolom Kosovo trenutno ostvaruje preko misije UN (UNMIK), a eventualnim bi članstvom Priština stekla mogućnost izravne komunikacije s tom organizacijom, uvid u baze podataka, mogućnost raspisivanja međunarodnih tjeralica, navodi RTS.

Političke vođe u Prištini vjeruju da bi se stvari mogle promijeniti u njihovu korist na sjednici Interpola 2018. kojoj će domaćin biti Abu Dabi, dok na drugoj strani ni Beograd ne namjerava mijenjati svoju strategiju diplomatske borbe.

Interpol ima 190 članica, a za uključenje su neophodne dvije trećine glasova predstavnika nazočnih skupštini te organizacije, a do sada je Kosovo, prema saznanjima RTS-a, osiguralo podršku 25 država članica.

Komentiraj