SRBIJA DOBILA NOVU VLADU: Premijer Vučić obećao prosperitet i bolji standard građana

FaH

Srbija je u četvrtak dobila novu vladu na čijem je čelu ponovno dosadašnji premijer Aleksandar Vučić, a činit će je 20 ministara u 16 restora, među kojima i četiri ministra bez lisnice.

Nakon višesatnog ekspozea mandatara Vučića i trodnevne rasprave u parlamentu, nova vlada, 13. po redu od uvođenja višestranačkog sustava u Srbiji, dobila je potporu 163 zastupnika, protiv ih je glasovalo 62, a među nazočnima na sjednici od ukupno 250 zastupnika nije bilo suzdržanih.

Nakon današnjeg glasovanja Vučićev tim, u kojem će biti osam novih ministara u odnosu na dosadašnji sastav vlade, prisegnut će i službeno preuzeti dužnost tijekom večeri, a prva sjednica zakazana je za petak ujutro.

Kao ciljeve nove vlade Vučić je istaknuo prosperitet i poboljšanje životnog standarda građanima, te povećanje plaća u javnom sektoru, ekonomsku, regionalnu i političku stabilnost kao uvjet za nove investicije.

Vučić je istaknuo da “stabilnost donosi i međunarodni ugled te poštivanje” jer je Srbija sposobna da se sama snalazi, suverena je i u međunarodnim krugovima joj se vjeruje.

Prvi potpredsjednik nove srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova ostaje Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova bit će dosadašnji šef tog resora Nebojša Stefanović, mjesto je zadržala i potpredsjednica i ministrica građevinarstva Zorana Mihajlović, te potpredsjednik vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića resore su zadržali ministar financija Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, obrane Zoran Đorđević, zdravstva Zlatibor Lončar, rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin, te sporta Vanja Udovičić.

Novi ministri bit će Branislav Nedimović u resoru poljoprivrede, gospodarstva Goran Knežević, pravde Nela Kuburović, državnu upravu i lokalnu samoupravu vodit će Ana Brnabić, obranu Zoran Đorđević, prosvjetu i znanost Mladen Šarčević, te kulturu i informiranje Vladan Vukosavljević.

Za ministre bez lisnice izabrani su Jadranka Joksimović koja je dosad vodila resor eurointegracija, te nekadašnja predsjednica skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i donedavni direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić.

Sjednica parlamenta posvećena izboru vlade počela je u utorak 9. kolovoza šestosatnim ekspozeom mandatara Aleksandra Vučića.

Vučić je od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića dobio mandat za sastav nove vlade nakon što je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) pobijedila na izvanrednim parlamentarnim izborima 24. travnja ove godine i osvojila 131 zastupničko mjesto od 250 koliko ih ima Skupština Srbije, a toj se koaliciji postizborno pridružila i Socijalistička partija Ivice Dačića sa svojim koalicijskim parnerima i 29 mandata.

Komentiraj