hina

SRBIJA: AKCIJA POLICIJE Protiv kriminala i korupcije uhićene 93 osobe, protiv 38 kazneni postupak

U Srbiji su tijekom protekle noći i danas u više odvojenih policijskih akcija uhićene 93 osobe, a protiv još 38 osoba pokrenut je kazneni postupak zbog organiziranog kriminala i korupcije.

Kako je priopćio MUP Srbije, akcija je provedena na području Beograda, Novog Sada, Subotice, Pančeva, Kikinde, Jagodine, Zaječara, Kraljeva, Kruševca, Niša, Leskovca i Vranje, a među uhićenima je i šest policijskih službenika, od kojih dvojica šefova u policijskim postajama Bač i Kanjiža, u Vojvodini.

Uhićeno je i više dužnosnika općinskih, gradskih uprava, poreznih i inspekcijskih službi u Trsteniku, Vranju, Nišu, Zaječaru i Leskovcu.

Među uhićenima su, prema izvješćima beogrdskih elektroničkih medija, direktor HIP Azotara iz Pančeva i nekoliko njegovih suradnika, te odgovorne osobe iz uprave elektrodistribucije u Nišu.

Uhićeni se, među ostalim, terete za korupciju i kriminal u gospodarstvu – od porezne utaje do primanja i davanja mita ili zlouporabe službenog položaja i pronevjere.

Pojedine među 93 uhićene osobe, kako se navodi u priopćenju MUP-a, policija tereti i za djela općeg kriminala – proizvodnju i prodaju droge, iznude, razbojništva, neovlašteno posjedovanje oružja i eksploziva, te ugrožavanje sigurnosti drugih osoba.

U akciji suzbijanja korupcije i gospodarskog kriminala na popisu uhićenih je 37 osoba osumnjičenih da su od 2009. do studenog 2017. počinile više kaznenih djela i oštetile proračune Srbije i Vojvodine, te više lokalnih samouprava, poduzeća i privatnih osoba u iznosu od oko 8,3 milijuna eura.

U borbi protiv općeg kriminala, krijumčarenja narkotika uhićeno je  56 osoba, a zaplijenjeno je 3,3 kilograma marihuane, heroin, kokain, tablete amfetamina i ekstazija, oprema za mjerenje i pakiranje droge i oružje.

Srbijanski predsejdnik i čelnik Srpske napredne strane (SNS) u subotu je na sjednici središnjeg odbora naprednjaka izjavio kako će do kraja godine provesti veliku akciju uhićenja zbog kriminala i korupcije.

“Zadovoljan sam borbom protiv organizirnog kriminala, ali tamo gdje moramo uraditi više je da oštrom sabljom i metlom počistimo sve one koji su mislili da novac stječu korupcijom. Mnogi će prije kraja godine biti iznenađeni žestinom akcije države Srbije u tom području”, najavio je Aleksandar Vučić.

Komentiraj