hina

“Srbi zabrinuti jer ustaša Žigmanov sjedi u Narodnoj skupštini”

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik na listi Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije  Tomislav Žigmanov pozvao je u četvrtak predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković da reagira na uvrede koje su mu uputili zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) nazivajući ga “ustašom”.
Žigmanov je na tiskovnoj konferenciji u Skupštini Srbije podsjetio na prijetnje i uvrede radikala koje traju od izricanja presude vođi SRS i zastupniku radikala Vojislavu Šešelju u Den Haagu, osuđenom zbog progona vojvođanskih Hrvata početkom ’90-ih.

“Nakon što sam podsjetio predstavnike Skupštine da je sud u Haagu donio presudu po kojoj je Vojislav Šešelj ratni zločinac uslijedile su uvrede i prijetnje”, rekao je Žigmanov novinarima, podsjećajući da je meta prijetnji bio i predsjednik Lige socijaldemokrata (LSV) Nenad Čanak.

Žigmanov je naglasio kako se u međuvremenu tim povodom nije očitovao nitko iz Skupštine Srbije i njezinih tijela te niti jedan predstavnik državnih organa, zbog čega očekuje jasnu osudu.

“Očekujem reakciju nadležnih, kao i da predsjednica Narodne skupštine (Srbije) kaže da li je Tomislav Žigmanov, predstavnik DSHV-a, ustaša ili ne”, rekao je Žigmanov.

Visoka dužnosnica SRS i zastupnica radikala u srbijanskom parlamentu Vjerica Radeta nazvala je u utorak predsjednika DSHV-a “ustašom”.

“Vidim da je Tomislav Žigmanov izjavio listu ‘Blic’ da su Hrvati u Hrtkovcima zabrinuti zbog toga što je Šešelj kupio kuću u Hrtkovcima. Moje ankete pokazuju da su Srbi u cijeloj Srbiji zabrinuti zbog toga što nam ustaša Žigmanov sjedi u Narodnoj skupštini. I što ‘Blic’ izvještava o tome“, napisala je Radeta na Twitteru.

Njezinu objavu prenio je “Blic“, no u srbijanskoj javnosti nije bilo reakcija na ovaj govor mržnje bliske suradnice haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Srijemsko selo Hrtkovci postalo je sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992., na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

Komentiraj