hina / tanjug

SRBI POSLALI NOTU: “Ovo se može usporediti s mjerama iz fašističke NDH”

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u četvrtak prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku građanima s putovnicama i registarskim oznakama Srbije, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je danas notu Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije prosvjeduje zbog mjera zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, koje nadležni organi primjenjuju prema nositeljima putnih isprava Republike Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prijelazima između Republike Srbije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz MSP-a.

“Ovakve i slične mjere policijskih organa Republike Hrvatske, a poglavito fizičko odvajanje nositelja putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civiliziranom svijetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatska poduzimanjem ovih mjera grubo krši temeljna načela Europske unije, Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija čija je članica”, ocjenjuje ministarstvo u svojoj noti upućenoj Veleposlanstvu RH u Beogradu.

“Vlada Republike Srbije zahtijeva da se s ovakvom praksom nadležnih organa Republike Hrvatske odmah prekine”, navodi se u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.

 

  • Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak da će mjere koje Hrvatska provodi na graničnom prijelazu Bajakovo ostati na snazi sve dok se za prihvat izbjeglica ne otvori granični prijelaz Horgoš. “U svezi srbijanske odluke da se diskriminiraju kamioni s hrvatskim registracijskim oznakama i kamioni koji prevoze hrvatsku robu, na tu je mjeru uzvraćeno tako da smo obustavili putnički promet iz Srbije. Te će mjere na snazi ostati dok se ne otvori Horgoš”, rekao je Ostojić.

 

“Moja poruka je jasna, čim se otvori Horgoš mi ćemo pustiti prijevoz kamiona preko Bajakova, a onda ćemo vidjeti šta će biti s automobilima i autobusima”, izjavio je potpredsjednik Vlade.

Dodao je kako građani sa srpskom putovnicom ponovno mogu ulaziti u Hrvatsku nakon što se stabilizirao informacijski sustav na Bajakovu, ako su u automobilu koji nema srbijanske registracijske oznake.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je u četvrtak ujutro kako se na Bajakovu na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom, no da se srbijanskim državljanima u automobilima stranih registracija omogućava ulazak u Hrvatsku, nakon što su otklonjene poteškoće s informacijskim sustavom, do čega je došlo tijekom prošle noći.

Komentiraj