Svijet
Decoration icon

haradinaj

SRBI “Ovo je neslužbena objava rata!”

Autor:

Beograd, 30.10.2018. - Predsjednik Srbije Aleksandar Vuèiæ pozvao je u utorak kosovske Srbe da ne sudjeluju u vojsci Kosova èije su osnivanje ranije najavile vlasti u Prištini. Vuèiæ je tijekom zajednièke sjednice srbijanske vlade i predstavnika Srba s Kosova u Beogradu rekao kako prištinske vlasti planiraju predstaviti vojsku Kosova 28. studenog, na Dan albanske zastave, albanski nacionalni praznik. Na slici Aleksandar Vuèiæ i Ana Brnabiæ.
foto HINA/ TANJUG/ RADE PRELIC/ ua

hina

Povodom odluke kosovske Vlade o 100-postotnom podizanju pristojbi na robu iz BiH i Srbije srpski predsjednik Aleksandar Vučić zakazao je za danas popodne izvanredne sastanke s veleposlanicima EU-a, Rusije, Kine i zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija), a nešto poslije održat će i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, priopćeno je iz Vučićeva ureda, prenosi Index.

Predstavnici kosovskih Srba: Ovo je neslužbena objava rata Srbima

Srpski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da tim mjerama Priština sprječava trgovinu između Srbije i Kosova.

“To je par exellence politička odluka koja će imati ogromne negativne posljedice”, citira B92 srpskog ministra trgovine. On tvrdi da je nova mjera vlade u Prištini i posljedica toga što međunarodna zajednica nije reagirala na nedavne carinske barijere Prištine.

Predstavnici Srpske liste s Kosova, koja je bila donedavni koalicijski partner vlade Ramusha Haradinaja, mjeru kosovske izvršne vlasti ocijenili su kao “neslužbenu objavu rata Srbima na Kosovu”.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je za beogradski portal lista “Kurir”  kako Priština najnovijim mjerama “želi protjerati sav srpski narod s Kosova i Metohije”.

“Ovo je neslužbena objava rata Srbima na Kosovu! Ukoliko se ovo ludilo ne spriječi, srpski narod neće imati mogućnosti za opstanak na Kosovu i s nama je gotovo. Zato tražimo hitnu reakciju i pomoć Beograda. Mi ćemo i sami pronaći način da se odupremo ovom nasilju jer ovo je borba za goli opstanak. Zato se nadamo razumijevanju, solidarnosti i podršci čitave Srbije”, rekao je Rakić.

Kosovo udvostručilo carine nakon što nije dobilo mjesto u Interpolu

Nakon nedavnog povećanja pristojbi za robu iz Srbije i BiH od 10 posto, nova mjera Prištine slijedila je samo dan nakon što na Općoj skupštini Interpola Kosovo nije dobilo dovoljno glasova za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju, a službeni Beograd pohvalio se da je ta odluka velika diplomatska pobjeda Srbije i ishod glasanja nazvao “debaklom” Prištine.

Današnju odluku kosovske vlade njezin vicepremijer Enver Hoxhaj objasnio je porukom na Twitteru kao mjeru obrane Kosova protiv agresivne kampanje Srbije na međunarodnoj sceni.

“Vlada Kosova odlučila je danas povećati tarife na robu iz Srbije na 100 posto, a uskoro će objaviti i nove mjere”, napisao je na svom Twitteru Hoxhaj.

“Kosovo brani svoje vitalne interese”

Po njegovoj ocjeni, “Srbija je nastavila svoju agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnoj pozornici”, a “to podriva proces normalizacije (odnosa između Beograda i Prištine)”, napisao je Hoxhaj.

Pristojbe su, rekao je Hoxhaj, povećane kako bi “Kosovo obranilo svoje vitalne interese”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.