Spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve završena 1045. Festa svetog Vlaha

Grgo Jelavic/PIXSELL

Spuštanjem barjaka svetog Vlaha u nedjelju je u Dubrovniku završila 1045. Festa Svetog Vlaha, zaštitnika tog grada.

Svečanost zatvaranja Feste počela je budnicom uz plotune Dubrovačkih trombunjera, a potom hodočašćem na Goricu svetog Vlaha gdje je u jutarnjim satima svetu misu predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta don Željko Tanjić.

U 12 sati u povijesnoj jezgri nakon prigodnih riječi rektora parčeve crkve mons. Tome Lučića, uslijedilo je i tradicionalno spuštanje barjaka zaštitnika Dubrovnika.

”Za Dubrovnik se svojedobno otimalo sedam država jer je on biser i jer on vrijedi. Zaboravili su svi oni da je nama, njegovim stanovnicima još i draži i da smo ga spremni braniti u svako doba i da ćemo ga sve bolje čuvati i srdačnije ga braniti. Ono što ne možemo sami, uzdamo se u svog parca, svetog Vlaha. Živio sveti Vlaho!”, rekao je Lučić.

Inače, Festa je otvorena je u četvrtak na Kandeloru, odnosno Svijećnicu, tradicionalnim podizanjem barjaka ispred parčeve crkve u povijesnoj jezgri i puštanjem golubica, a nakon svečane svete mise u dubrovačkoj Katedrali koju je u petak na blagdan svetog Vlaha predvodio mons. Egidije Živković, biskup Željeznog u Gradišću, uslijedila je i tradicionalna procesija barjaka Gradom.

Na proslavi Feste sudjelovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Osim njih tu su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

S crkvene strane, osim dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, uz predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića na slavlju su sudjelovali i drugi biskupi Splitske metropolije: mons. Marin Barišić, hvarski biskup, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, te mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru. Prvi put na slavlju sv. Vlaha u Dubrovniku kao biskupi, uz biskupa Rogića, sudjelovali su i mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski i mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Hrvatskoj.

Komentiraj