Petar Glebov/PIXSELL

ŠPRLJE: “Zakon o kaznenom postupku će se sigurno mijenjati u određenim segmentima”

Ministar pravosuđa Ante Šprlje gostovao je danas u Dnevniku N1 televizije, gdje je rekao kako će se Zakon o kaznenom postupku sigurno mijenjati. Dodao je kako je jedan od zadataka nive vlade i njega da se neovisnost pravosuđa podigne na višu razinu.

Komentirao je i pomilovanja predsjednice. “Komisija donosi autonomne odluke i poštuje se preporuka komisije. Ministarstvo pravosuđa je davalo nekakva mišljenja po općenitim pravilima za što se daje pozitivno a za što negativno mišljenje”.

Zbog čestog rušenja presuda na Ustavnom i Vrhovnom sudu Šprlje je najavio kako će se Zakon o kaznenom postupku sigurno mijenjati u određenim segmentima kako bi se poboljšala procesna mogućnost stranaka da se olakša progon počinitelja kaznenih djela i kako bi se poboljšala učinkovitost kaznenog postupka. “misao viših sudova je da kontroliraju niže sudove i da donose ponekad ukidajuće odluke”, kazao je Šprlje.

Na pitanje hoće li ukinuti mogućnost jamčevine kad je razlog pritvora mogućnost utjecanja na svjedoke, Šprlje kaže kako je jamčevina europska i svjetska stečevina. “Jamčevina je jako dobar institut samo je se mora oprezno primjenjivati. Ne bih ju ukidao zasad”, odgovorio je.

Poseban problem u Ovršnom zakonu, čiju je izmjenu obećao HDZ u kampanji, je ukidanje zastare na ovrhe. Šprlje kaže kako je zastara uvijek postojala, ali deset godina nakon pravomoćnosti. “Samo ukidanje zastare na predmete koji su u tijeku je teško ostvariti. Postoje instituti koje se mog primijeniti na ovrhe koje tek počinju ili koje su bile ali uz ograničenja”, poručio je.

Komentiraj