Ministar pravosuđa Ante Šprlje danas je izjavio kako će Hrvatska blokirati srpske pregovore s EU, ako ne izmijene Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Pritom se misli na ukidanje nadležnosti za ratne zločine na području Hrvatske.

Kako je u ponedjeljak rekao ministar vanjskih poslova Miro Kovač, Srbija bez toga neće moći napredovati prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

Ministar Šprlje danas je rekao kako će Hrvatska blokirati Srbiju na putu u EU, ako se zakon ne izmijeni.

“Ministarstvo pravosuđa će na upit svakog branitelja koji postavi pitanje Ministarstvu pravosuđa zatražiti podatke o tome vodi li se protiv tog državljanina postupak, međutim želim napomenuti da Republika Srbija do sada nije pokazala odgovornost pri ispunjavanju svojih obveza po pitanju izvještavanja o svakom eventualnom progonu i ispitivanju. Mi ćemo u pregovaračkom postupku sa Republikom Srbijom tražiti da se vrlo jasno postave kriteriji za takve stvari. Ukoliko Srbija ne izmijeni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, Hrvatska će blokirati pregovore između Europske unije i Srbije”, izjavio je Šprlje.

 

 

Komentiraj