Nakon završetka summita u Singapuru, američki predsjednik Donald Trump obraća se javnosti.

“Imali smo nevjerojatna 24 sata, zapravo nevjerojatna tri mjeseca”, rekao je Trump na početku. O Sjevernoj koreji kaže kako ima potencijala biti sjajno mjesto.

Američki predsjednik rekao je i kako prava promjena moguća. “Moj sastanak s Kim Jong unom bio je iskren direktan i produktivan”, rekao je Trump.

“Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost”, poručio je i dodao da Kim već uništava raketna postrojenja. Kazao je i kako ta stavka nije bila u potpisanom dokumentu, jer su se o njoj dogovorili naknadno.

“Možemo zamijeniti horor bitaka s blagostanjima mira. Nema granica što Sjeverna Koreja može ostvariti nakon što odustane od nuklearnog oružja. Kim može ostati upamćen kao vođa nove ere prosperiteta za svoj narod”, istaknuo je američki predsjednik.

Kazao je i kako će SAD prestati s vojnim vježbama s Južnom Korejom. “Vojne vježbe s Južnom Korejom održavali smo dugo vremena. Zovemo ih ratne igre. Vrlo su skupe. I Južna Koreja sudjeluje u troškovima, ali ne 100 posto. Ratne igre su vrlo skupe, a mi plaćamo za većinu njih. Ovo sa Sjevernom Korejom je vrlo provokativna situacija. Pregovaramo o vrlo kompliciranim stvarima. Zato mislim da da nije prikladno održavati ratne igre”, poručio je.

Trump je naglasio kako se ovaj sastanak ne bi mogao održati bez Otta Warmbiera, studenta uhićenog u Sjevernoj Koreji, koji je preminuo u SAD-u. Vraćen je u SAD u komi, a njegovi su roditelji tvrdili kako je u Sjevernoj Koreji mučen.

“Ovaj summit bio je vrlo važan događaj u svjetskoj povijesti. No, želim da prvo sve završimo, jer ako loptu ne prebacimo preko gol linije, ovaj susret neće značiti ništa”, zaključio je Trump.

Komentiraj