Zemlje proizvođači nafte ocijenile su u nedjelju da se sporazum iz prosinca poštuje te da bi mogao doći do zadanog cilja globalnog smanjenja za 1,8 milijuna barela dnevno, na sastanku procjene u Beču.

“Poštivanje sporazuma je izvrsno, to je doista sjajno”, zadovoljno je rekao saudijski ministar energetike Haled al-Falih, kojega citira agencija Bloomberg.

Istaknuo je da su proizvođači već smanjili svoj unos na tržište za 1,5 milijuna barela dnevno, po Bloombergu.

Saudijski ministar rekao je kako se nada da će sve zemlje potpisnice dosegnuti u veljači cilj globalnog smanjenja od 1,8 milijuna barela dnevno te predviđa povratak u normalu do polovice godine razine naftnih rezerva raspoloživih na tržištu.

Njegov ruski kolega Aleksandar Novak također je izrazio optimizam govoreći da je Moskva “ispred očekivanog” te čini “što je više moguće u maksimiziranju svojeg sudjelovanja”.

Sporazumom zaključenim 10. prosinca na šest mjeseci, koji je stupio na snagu 1. siječnja, predviđa se da 24 zemlje, uključujući desetak zemalja nečlanica OPEC-a, među kojima Rusije, moraju smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan.

Usporedo, u sporazumu iz studenog, zemlje OPEC-a predvidjele su pad proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Tom globalnom smanjenju od 1,8 milijuna barela dnevno cilj je deblokirati tržište nafte i povećati cijene.

Komentiraj