FaH

SPORAZUM EU-TURSKA: Dvadesetak Sirijaca vraćeno u Tursku u skladu s dogovorom

Turski premijer Ahmed Davutoglu u subotu je kazao da je oko 20 Sirijaca vraćeno u Tursku u skladu sa sporazumom dogovorenim s EU-om, čiji je cilj zaustaviti migracije Egejskim morem prema Europi.

U Davutogluovu obraćanju naciji, govoru koji su mediji dobili unaprijed, stoji da je premijer rekao da je zauzvrat u Europu preseljeno 110 Sirijaca.

Turska i EU prošli su mjesec dogovorili sporazum čiji je cilj zaustaviti ilegalne prijelaze migranata u Europu, a zauzvrat će Ankara dobiti financijsku pomoć i političke ustupke.

U skladu sa sporazumom Ankara će dobiti više novca od EU-a za izbjeglice u Turskoj, obnovit će se pregovori o pristupu EU-u i ukinut će se vize za turske državljane koji putuju u zemlje Europske unije.

Zauzvrat, Turska je dužna spriječiti odlazak migranata i izbjeglica prema Europi ilegalnim putevima i preuzeti natrag sve koji na takav način stignu do europskih zemalja.

Davutoglu smatra da je svrha dogovora s EU-om spriječiti ljudsku tragediju. “Dogovorili smo odličan sporazum i ukazali sirijskoj braći izbjeglicama koji su pravi putevi kojima kojima mogu stići do Europe”, rekao je.

Komentiraj