FaH

SPORAZUM CETA: Nizozemska će možda morati organizirati referendum

Nizozemski aktivisti su rekli u subotu da su skupili gotovo dvije trećine glasova potrebnih da prisile vladu da organizira referendum o sporazumu o slobodnoj trgovini EU-Kanada (CETA), što predstavlja mogući novi obrat nakon valonskog odbijanja tog sporazuma.

Sporazum CETA o kojem se pregovara sedam godina konačno je potpisan krajem listopada u Bruxellesu s nekoliko dana zakašnjena.

Potpisivanje sporazuma je bilo predviđeno za 27. listopada, ali je odgođeno jer je nedostajala suglasnost svih zemalja članica EU-a. Belgija nije mogla dati pristanak zbog protivljenja frankofone regije Valonije, koja je tražila dodatna jamstva za zaštitu svojih poljoprivrednih proizvoda i zaštite od prevlasti multinacionalnih kompanija u mogućim investicijskim sporovima s državama članicama.

CETA otvara put ukidanju carina na gotovo sve proizvode njih 99 posto u međusobnoj trgovini EU i Kanade, ali do punog stupanja na snagu sporazum se mora ratificirati u svim članicama EU-a.

Skupine građana u Nizozemskoj pozivaju na referendum kako bi se odlučilo hoće li parlament ratificirati CETA-u.

Peticijom pokrenutom u listopadu 2015. je skupljeno već 190.400 potpisa od 300.000 potrebnih za referendum. “Želimo jasno reći političarima da se o tim sporazumima  mora otvorenije razgovarati”, objasnio je Niesco Dubbelboer iz pokreta Meer Democratie.

Organizatori peticije protiv CETA-e tvrde da nisu euroskeptici  već da vjeruju da Europa mora biti demokratičnija.

Ukoliko 300.000 potpisa bude prikupljeno referendum će biti organiziran za nekoliko mjeseci, sigurno ne prije parlamentarnih izbora predviđenih za ožujak.

Komentiraj