SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE: Od siječnja omogućen promet mostom preko Ibra

Anto Magzan/PIXSELL

S mosta u Kosovskoj Mitrovici, podijeljenoj na sjeverni većinski srpski i južni albanski dio, u nedjelju ujutro je u okviru realizacije sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa počelo uklanjanje tzv. Parka mira, žardinjera sa zelenilom i travnatog tepiha koji su dosad onemogućavali promet tim mostom preko rijeke Ibar.

Početak radova na mostu u Kosovskoj Mitrovici sukladan je dogovoru Beograda i Prištine iz kolovoza 2015. godine.

Planirano je da radovi budu završeni do siječnja iduće godine, kada će preuređeni most, koji je godinama razdvajao grad na albanski i srpski dio, ponovno biti otvoren za promet.

“Mi danas gradimo i za šest mjeseci,  do 20. siječnja i završetka rekonstukcije, čitava Kosovska Mitrovica će dobiti novi izgled prometnica”, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić.

On je ocijenio da među Albancima “ima onih koji ismijavaju to što Srbija poštuje svoje obveze iz Bruxelleskog sporazuma”  i kojima “apsolutno ne pada na pamet” da preuzmu odgovornost za provođenje svog dijela obveza iz tog sporazuma, postignutog između Beograda i Prištine 19. travnja 2013. pod pokroviteljstvo Europske unije.

Đurić podsjeća da se “više od 40 posto teksta sporazuma odnosi na formiranje Zajednice spskih općina na Kosovu”, čemu se kosovska oporba protivi, tvrdeći da se tako “na Kosovu stvara Republika Srpska”.

Đurić je najavio da Beograd i Priština u ponedjeljak u Bruxellesu nastavljaju razgovore o Zajednici srpskih općina i o telekomunikacijama.

Komentiraj